Вижте любопитни подробности от историята и живота на остров Света Анастасия във филма на режисьора Мартина Чачевска

Петък, 20 Януари 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Остров Света Анастасия

През последните години остров Света Анастасия се превърна в една от най-предпочитаните туристически дестинации по Българското Черноморие.

Мястото има богата история. В чест на неговата покровителка – света Анастасия, през ХІІ-ХІV в. е изграден манастир, като неговата църква е запазена и до наши дни.

Част от историята на острова е и превръщането на манастирските килии в затвор за противници на властта през 1923, 1925 и 1941 г.

В по-ново време Света Анастасия се превръща в убежище на местната интелигенция. Поети, музиканти и писатели са го посещавали, за да черпят вдъхновение. Бургаският поет Христо Фотев, който е прекарвал голяма част от времето си там, е спечелил прозвището „губернатор на острова“.

В наши дни на остров Света Анастасия може да опитате ястия, приготвени по стари рецепти. Да се насладите на богата програма от културни прояви, които се организират по време на активния туристически сезон.

Каква е историята на остров Света Анастасия, как мястото се превърна в атрактивен туристически обект, който привлича все повече посетители, може да видите във филма на режисьора Мартина Чачевска „Остров Света Анастасия“. В него са събрани много интересни кадри от живота на туристическата дестинация. Ще видите още любопитни моменти и събития, които са свързани с историята и традициите на това място.

Документалния филм „Остров Света Анастасия“ може да гледате тук:

https://www.youtube.com/watch?v=PF-RTRt8Sn0 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1882 Последна промяна: 12:24:00, 23 януари 2023