Вторият етап от националното турне „Книги за смет“ ще започне от Бургас на 10 септември

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 26 Август 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
Вторият етап от националното турне „Книги за смет“ ще започне от Бургас на 10 септември

Вторият етап от националното турне на „Книги за смет“ ще започне от Бургас на 10 септември, където ще се проведе за осма поред година. Събитието в морския град се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Бургас.

Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето - „Книги за смет“, започва есенната си обиколка в страната през септември. Тя е част от националното турне на кампанията, която тази година отбелязва 10 години с подкрепата на Kaufland в рекордните 15 града.

В Бургас ще има два пункта за предаване на пластмаса - на паркинга на Kaufland в квартал „Славейков“ и пред Пантеона в Морската градина. В първия етап през май и юни бяха събрани близо 12 тона пластмаса и раздадени 11 800 книги.

Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм, годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

За десетте години, в които се провежда, „Книги за смет“ са предадени над 100 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и са раздадени над сто хиляди книги. По данни на организаторите с всяка изминала година популярността на инициативата расте, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за рециклиране.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Като част от Schwarz Group в България компанията прилага RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата. В дългосрочен план компаниите в групата Schwarz, към които е и Kaufland, трябва да намалят употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 година, да направят пластмасовите опаковки на всички свои собствени марки максимално рециклируеми, както и да включат средно 25% рециклат в опаковките същите на тези продукти.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1503 Последна промяна: 09:35:04, 29 август 2022