Вземи безплатна книга срещу килограм пластмаса на 26 май на паркинга на Kaufland в к-с Славейков

Четвъртък, 23 Май 2024
Публикувано от: Анелия Казакова
Изображение 1074116

Община Бургас за поредна година подкрепя кампанията „Книги за смет“

Kампанията „Книги за смет“ се завръща в Бургас на 26 май (неделя) от 10 до 13 часа на паркинга на Kaufland в к-с „Славейков“. Бургазлии ще могат да избират между най-обичаните български романи или световни класики срещу предаване на килограм годна за рециклиране пластмаса. Всеки желаещ може да получи само една книга независимо от предаденото количество над единия килограм.

„Книги за смет“ има и специална кампания тази година - „Буквите, които ни свързват“ , посветена на кирилицата, като всяко книга от нея започва с буква от славянската азбука. Сред първите заглавия са някои от най-големите български класики като „Албена“ на Йордан Йовков, любимата детска приказка „Баба Яга“, както и сборник с текстове на майстора на късия разказ Елин Пелин. Изданията в „Книги за смет“ са насочени както към ученици и студенти, така и към широката общност.

Инициативата обединява хиляди хора от различни краища на България в благородната кауза, затова организаторите дават възможност на всеки член на едно семейство да получи книга. Условието е те да бъдат заедно по време на предаването и всеки да дари отделен килограм пластмаса. Събраните отпадъци ще бъдат рециклирани от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване.

Организаторите препоръчват пластмасата да е без съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла и домакински електроуреди. Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и др.

Каузата е на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 807 Последна промяна: 14:36:34, 27 май 2024