За първи път в Бургас представят изложба на големия художник хуморист Чудомир – вижте я в БХГ от 16 март

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 15 Март 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
За първи път в Бургас представят изложба на големия художник хуморист Чудомир – вижте я в БХГ от 16 март

71 оригинални акварела на големия наш писател и художник Чудомир ще бъдат показани за първи път в Бургас. Изложбата „Нашенци” е пълна възстановка на последната изложба на майстора, подредена от него самия, като своеобразна равносметка на живота му. Експозицията ще бъде представена в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” на 16 март , зала I , от 16.00 до 19.00 часа.

Изложбата ще гостува в Бургас до 20 април. Билетите за посещение са с цени: 2 лева – за възрастни, 1 лев – за ученици, студенти и пенсионери. Маските са задължителни.

Ценителите на изкуството ще имат възможност да се сдобият и с луксозен каталог на изложбата.

Едва ли има образован българин, който да не знае името Чудомир, и то да не предизвика усмивка и позитивни емоции. Чудомир е творческият псевдоним, с който става известен писателят и художник Димитър Чорбаджийски. Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, той е наистина неповторимо явление в българската култура. 

Чудомир е народопсихолог, преподавател по рисуване, журналист, редактор, общественик, писател и  художник. Създал е повече от 2 500 карикатури ескизи, скици, портрети, композиции, а  великолепните му хумористични разкази и фейлетони, издадени от него в пет сборника, и преиздавани повече от 60 пъти десетилетия наред усмихват  и ободряват българските читатели.

За целия си творчески път Чудомир прави 4 самостоятелни изложби. Неговите герои са земни, жизнени, и мъдри, затова са толкова популярни и обичани.

„Нашенци” е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие. Експозицията е предоставена от Литературно-художествен музей „Чудомир“, Казанлък.

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 5430 Последна промяна: 10:42:01, 16 март 2021