Заповядайте в петък на „Сън в лятна нощ“ в превод на Валери Петров

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 30 Март 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Заповядайте в петък на „Сън в лятна нощ“ в превод на Валери Петров

В последния ден на март Бургас ще потъне във вълшебен „Сън в лятна нощ“. Шекспировата творба ще звучи с превода на великолепния Валери Петров. Завесата ще се вдигне от 19:00 часа в Държавната опера и всички са добре дошли. Комедията е една от най-обичаните и поставяни по сцените в света. Фабулата проследява събитията около сватбата на Тезей с кралицата на амазонките Хиполита. Кой кого обича, какви бъркотии ще забъркат елфите и феите, в чиято гора е сватбата и всъщност сън ли бе всичко – гледайте, за да разберете.

Постановката на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора е под режисурата и с адаптация от Елена Панайотова. Освен педагог, продуцент и режисьор, тя е и вдъхновителката и прототипа на главната героиня на филма „Майка“. Продукцията беше българската кандидатура за „Оскар“ за чуждестранен филм преди да бъде декласиран заради „прекомерно количество“ реплики на английски език.

Ето какво споделя Елена Панайотова за своя прочит на „Сън в лятна нощ“: „Една приказка за любовта и всичките й проявления: от трезвото блаженство през увлечението от пръв поглед до неконтролируемата еротична страст на безумно влюбения. Както и за най-абсурдната от всички страсти – тази към театъра – единственият сън, който не може да се забрави.”

Заповядайте да се потопите във вълшебния свят на Шекспировата комедия, в превод на Валери Петров, претворена от актьорите от Драматичен театър „Гео Милев“ - Стара Загора. В ролите на Грахчо, Прашинко, Паяжинко, Синапчо и други елфи и феи ще видите балетистите на Държавна опера – Стара Загора и деца от театрални студиа, ръководени от актьорите на ДТ „Гео Милев”. Атмосферата ще подсилят сценографията и костюмите, създадени от Николина Костова – Богданова, музиката от Христо Намлиев, както и хореографията на Ромина Славова.

Гостуването на „Сън в лятна нощ“ в Бургас е с организатор Културна организация „Арт ателие.”

Билети ви очакват на касата на НХК. За резервация и повече информация : тел. 0894 898 098 Маруся Русева /организатор „Арт ателие”/.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1156 Последна промяна: 11:20:55, 31 март 2023