Завърши реконструкцията на Бургаската пожарна

Понеделник, 29 Март 2021
Публикувано от: Димитър Шишманов
DSC_0078.JPG

Сградата на Бургаската пожарна вече е изцяло обновена и предлага много добри условия за работещите в службата огнеборци.

Обновяването се извърши по проект в партньорство между Община Бургас и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Директор на РДПБЗН комисар Васил Василев и началникът на Първа РСПБЗН-Бургас главен инспектор Николай Николаев представиха резултатите от изпълнението на проекта пред заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, кмета Димитър Николов и зам.-кметовете инж. Чанка Коралска и Весна Балтина.

„Бургаските огнеборци винаги са показвали смелост и отговорност. Ние винаги разчитаме на тяхната подкрепа и професионализъм при потушаването на пожари и преодоляване на последици от природни бедствия. С реализирането на този проект те вече имат много по-добри условия на своите работни места“, каза кметът Николов.

Извършена е цялостна подмяна на отоплителната инсталация в сградата. Монтирано е енергоспестяващо осветление. Цялостен ремонт е направен и на покрива. Старите прозорци и врати са сменени с нови. Поставена е топлоизолация на външните стени. Подменени са гаражните врати, конструктивно укрепване е направено на спомагателната административна сграда. Осигурена е достъпна среда за хора с увреждания.

Извършените строително-ремонтни дейности осигуряват много по-добри условия за работа на огнеборците.

Очакванията са спестената енергия да достигне около 65 % и да бъдат намалени въглеродните емисии във въздуха в този район на града.

Сградата на Бургаската пожарна е построена през 1934 година на най-високата точка в града. Това е осигурявало на дежурните огнеборци възможност за наблюдение във всички посоки. През годините сградата е била реконструирана няколко пъти, но и днес всяка смяна на Бургаската пожарна започва с удар на камбаната, която още през 1934 година е била поставена на сградата.  

Дейностите по обновяване на сградата стартираха след подписан през месец март 2020 г. договор между Община Бургас и Министерство на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездна финансова помощ по проект BG16RFOP001-1.004-0010 „Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сграда на РСПБЗН-Бургас“. Финансирането на проекта е по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020.

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4615 Последна промяна: 10:15:49, 30 март 2021