Живеещият в Канада художник Петър Георгиев – Рей представя изложба и книги в Бургас

Сряда, 7 Юни 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
Живеещият в Канада художник Петър Георгиев –…

„Анатомия на енигмата“ е изложба-живопис на Петър Георгиев-Рей и ще бъде открита в Бургас. Домакин на събитието е Община Бургас, а експозицията ще бъде подредена в Центъра са съвременно изкуство и библиотека на 11 юни, неделя от 18.00 часа.

На място авторът ще представи и най-новите си книги "Пътят" и "Планината". Двете му книги са обединени от желанието на автора да предаде своя житейски опит на читателите.

Проф. Аксиния Джурова определя творчеството на Рей като екшън живопис. По думите й предстоящата експозиция е най-мащабната проява на живеещия в Канада художник, напуснал България през 1991 г. В продължение вече на четири десетилетия той продължава да следи художествения живот у нас и след утвърждаването му като „необичайно явление“ в арт средите в Канада и Ню Йорк, амбицията му е да бъде видян и оценен и у нас.

„Тъмните фонове и акцентите, които се получават от отразената светлина, придават на картините ми загадъчност и енигматичност. Чрез абстрактни елементи исках да постигна религиозното въздействие, което доминира в класическия барок. Аз вярвам, че Вселената и

животът са сътворени и се ръководят от някаква космическа енергия”, споделя Петър Георгиев-Рей.

Петър Георгиев - Рей е роден през 1963 г. в Перник. През 1987 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, днес НАТФИЗ. Играе две години във Врачанския театър. През 1989 получава втора награда на Националния преглед за драма и театър за ролята на Лило в пиесата „Суматоха“ на Радичков (реж.: Бина Харалампиева). През 1991 г. емигрира в Канада. Там написва стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ и романите „Мислителят или насаме с един живял“, „Пътят“ и „Планината“, също и пиесата „Светлината, която мами“.

През 2000 г. започва да рисува. Оттогава досега е участвал в повече от 50 индивидуални и групови изложби в Канада, САЩ, България, Франция

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1344 Последна промяна: 11:33:59, 08 юни 2023