Журналист с 45-годишен стаж представя книга със свои разследвания на събития от близкото минало

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 9 Юни 2023
Публикувано от: Стефан Минчев
Журналист с 45-годишен стаж представя книга със свои разследвания на събития от близкото минало

Ваньо Стоилов от Стара Загора, журналист с 45-годишен стаж, гостува в Бургас със своята книга "Сплав човешка". Премиерата ще бъде на 14 юни, сряда, от 18.30 ч. в Център за съвременно изкуство и библиотека. Книгата ще бъде представена от д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък.

„Сплав човешка“ е написана от журналист, а не от професионален историк, затова и тя е по каноните на журналистиката, а не по правилата на строгата наука, обяснява авторът. Историите са такива, каквито са открити в документите или разказани от героите и техните близки.

„Мнозина ще видят в тази книга трагичната история на ястребинчетата, разстреляни през 1943 г. от български войници, но не са само те. Тук е чирпанлията Васил Узунов, който заради политическите си убеждения е лежал в затвора след 1944 г. по-дълго от най-известния политически затворник в света Нелсън Мандела - цели 28 години, 3 месеца и 12 дни. Бай Васил е политическият затворник на социалистическа България с най-дълъг "стаж" зад решетките. Но тук е и необичайната съдба на единственото у нас партизанско бебе, родено в планината и спасено по волята на един... жандармерист“, разказва авторът Ваньо Стоилов.

Той започва да пише тази книга още през 1986 година и продължава работата си по нея до издаването й съвсем наскоро. Заради нея пътува до София, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Плевен, Винище, област Монтана, Киченица, област Разград, Ситово в област Силистра, Мрамор в област Хасково.

Не съжалявам за положените усилия, ще се радвам, ако и вие се съгласите, че този мой труд си е струвал, допълва Ваньо Стоилов и предупреждава, че тези 392 страници не се четат лесно.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1050 Последна промяна: 14:00:19, 09 юни 2023