Журналистът и белетрист Васил Люцканов представя в Бургас премиерно книгата си „Душите ни страдат красиво”

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 6 Юли 2022
Публикувано от: Анелия Казакова
Журналистът и белетрист Васил Люцканов представя в Бургас премиерно книгата си  „Душите ни страдат красиво”

Една от задължителните литературни премиери през летния сезон в Бургас носи заглавието „Душите ни страдат красиво“. Това е най-новата книга на популярния журналист Васил Люцканов. Сборникът, събрал между кориците си 25 разказa, ще бъде представен на 12 юли от 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас.

"Започнах непринудено да пиша през март 2020 година при първия локдаун, след пауза от 25 години. Книгата се срещна с читатели на Панаира на книгата в столицата, но първото официално представяне е в родния ми Бургас, което ме прави много щастлив", сподели авторът.

За книгата именитата Здравка Евтимова казва: "Васил Люцканов – писател, създаващ разкази, ми прилича на онзи човек, който решил да търси самородно злато. Търсил, ровил, намерил златна руда, изкопал забой, извадил самородното злато и накрая изковал от него пръстен. Но този пръстен струва много повече от цената на златото в бижуто, измерено в грамове. Защото в този пръстен е попаднал не само трудът по откриване на златото. Красивото бижу блести преди всичко с майсторството, които човекът, писателят е оставил в това произведение на изкуството. Такива са разказите на Васил Люцканов в "Душите ни страдат красиво" - истории, които не могат да бъдат забравени. Те са и търсене, и намиране на златната жила на тъгата, но тъкмо майсторството и талантът правят тази книга така ценна".

Сборникът „Душите ни страдат красиво” събира някои от най-добрите разкази за морето, с което журналистът по рождение има силна връзка, тъй като е родом от Бургас. В книгата са поместени пъстри разтрогващи истории, вдъхновени от персонажите от старото ларго, като всяка от тях прониква в света на разнолики герои: аутсайдери, бездомници, престъпни босове, изгубени в превода на своя живот интелектуалци и др.

Васил Люцканов се интересува от моралната структура на обществото, от пътя към катарзиса, от детайлите, които възпроизвеждат цялото в отделния миг, случка, персонаж.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 446 Последна промяна: 15:13:16, 08 юли 2022