Бургас посреща Европейската нощ на музеите на 21 май

Публикувано на:
Валидно до:

На 21 май, събота, Регионален исторически музей Бургас ще отбележи Нощта на музеите. Експозициите на РИМ-Бургас ще предложат на своите посетители разнообразна програма от изложби и събития, които могат да бъдат разгледани от 18:00 до 00:00 часа с вход свободен.

По традиция в 18:00 часа официален старт ще даде Духовият оркестър на Община Бургас, който ще огласи централната улица Богориди със собствен концерт на открито.

 

Програма на Регионален исторически музей Бургас за Нощта на музеите

21 май 2022 г. (събота)

Вход свободен за посетителите от 18:00 до 00:00 ч.

 

Археологическа експозиция, бул. „Алеко Богориди“ 21

В Археологическата експозиция ще бъде представена изложбата „Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие“. Това е първата и единствена по рода си подобна изложба, която представя най-елитните екземпляри на средновековните художници от Черноморието от периода XII-XIV в. Това са блюда, купи и паници с различни изображения – растителни, геометрични, животински и др. Сред експонатите намират място такива световни паметници като барсът от Русокастро, еленът от Балчик и воинът-пантера от Созопол. Изложбата е съвместна, на музеите от Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.

Постоянната археологическа експозиция представя хронологически най-ранната история на земите около Бургаския залив от 6 хил. пр. Хр. до Средновековието. Любопитни за посетителите са находките от обектите, които бургаските археолози проучват през последните години. Най-нови са тези от ритуалния комплекс от 6-4 в. пр. Хр. от кв. Изгрев и от нос Чироза, кв. Крайморие.

 

Етнографска експозиция, улица „Княз Александър Батенберг“ 12-14

В Етнографската експозиция посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ представена с фотографии от 1946 и 1953 г., които илюстрират в детайли нестинарския празник на 3 юни (по стар стил) в село Българи и неговата кулминация – танца върху огнена жарава. Това събитие се организира по случай европейската Нощ на музеите, която тази година съвпада с деня, в който почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.

Постоянната етнографска експозиция представя традиционната култура и бит на Бургас и региона.

 

Историческа експозиция, ул. „Лермонтов“ №31

В Историческата експозиция ще бъде открита гостуващата изложба „Манастирската култура на Балканите“ от ИМ Самоков. Тя представлява малка част от многобройните фотографски творби на проф. Михаил Енев, преподавател в Националната художествена академия, човекът на когото дължим представите си за онова, което се съхранява в манастирите у нас и на Света гора.

Постоянната историческа експозиция дава възможност на посетителите да се потопят в атмосферата на далечното минало на град Бургас. В иконната зала може да бъде видяна богатата колекция от образци на християнското изкуство. В зала „Дарени и спасени съкровища“ са изложени ценни образци на приложното изкуство, показващи силата на модните тенденции през XIX век. 

 

Природонаучна експозиция, ул. „Константин Фотинов“ 30

В Природонаучната експозиция посетителите ще могат да разгледат новата постоянна експозиция „Светът в зрънце пясък“. Тя представя богата колекция на пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години. Във витрината са подредени най-интересните експонати от всички континенти включително Антарктида, от различни плажове – златисти (Копакабана в Бразилия), зелени (плаж Папаколеа, Хаваи), бели и розови (Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба), черни (Гърция, Франция, Коста Рика). Най-много са пясъците от морските плажове, но има от реки и от пустини (Сахара, Аризона, Юта, Дубай).

В единствената в района на Южното Черноморие природонаучна експозиция, посетителите могат да разгледат гео-историческото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България. В постоянната експозиция са представени и обитатели на Световния океан.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 916 Последна промяна: 13:25:51, 16 май 2022