Отчет в снимки - 2013г.

Размер на шрифта: A A A Назад

Кметът Николов ориса първото бургаско ин витро бебе

Кметът Николов ориса първото бургаско ин витро бебе

В началото на 2013 година кметът Димитър Николов ориса първото бургаско бебе, заченато в Звеното по асистирана репродукция на МБАЛ - Бургас.

Малкото момиченце носи името Катрин и е първа рожба за 28 - годишната майка Красимира Русенова и мъжа й Величко, които в продължение на четири години не са можели да сбъднат мечтата си да имат бебе.

Община Бургас оказа основна подкрепа за изграждане на Звеното по асистирана репродукция и за финансиране на ин витро процедурите. В края на тази година заченатите и родени по този начин бургазлийчета са вече над 20.

“Александър Стамболийски” с нов асфалт и велоалея

“Александър Стамболийски” с нов асфалт и велоалея

Завърши вторият етап от цялостното преасфалтиране на улица "Александър Стамболийски", в отсечката между ул. "Калоян" и ул. "Дебелт". Освен обновената пътна настилка, помислено е и за колоездачите - обособени са 217 м. велоалея.

От двете страни на пътния участък са изградени нови тротоари и бордюри, старите капаци на шахтите са заменени със самонивелиращи се.

С реализирания проект значително се подобрява транспортното обслужване на района, паркирането, пешеходния достъп до прилежащите жилищни сгради. Ремонтът е извършен със собствени средства на Община Бургас.

Изчистиха Зона А на “Меден рудник” от незаконни гаражи

Изчистиха Зона А на “Меден рудник” от незаконни гаражи

Вече 5 години Община Бургас методично реализира политиката си за прочистване на града от незаконни метални гаражи. При встъпването в длъжност на кмета Димитър Николов през 2007-ма бяха преброени над 4000 такива клетки - грозни, с най-различен цвят и форма, поставени в междублокови пространства, зелени площи, върху тротоари, детски площадки и съществуващи паркинги.

Много често те се използваха не по предназначение, а като складове за дърва, нафта, зимнина, дори като автосервизи.

Към днешна дата са премахнати близо 3000 гаража в "Меден рудник", където незаконните обекти от такъв тип са най-много. Освободените пространства поетапно се благоустрояват, за да се ползват от всички жители на комплекса.

Бургас вече има зооинспектори

Бургас вече има зооинспектори

Община Бургас екипира и пусна по улиците на града първите у нас зооинспектори. Основен акцент в работата им са домашните кучета и техните стопани. Община Бургас е сочена за пример с политиката си за ограничаване популацията на бездомните кучета. В единствения й приют обикновено са заети едва половината от общо 75 места.

Стартира строителството на модерен спортен комплекс към ГРЕ и ПМГ

Стартира строителството на модерен спортен комплекс към ГРЕ и ПМГ

Изграждането на модерния спортен комплекс на бургаските гимназии ГРЕ "Г. С. Раковски" и ПМГ "Акад. Н. Обрешков" е вече във финална фаза. Той е на три нива и скоро ще разполага с басейн с полуолимпийски размери, фитнес зона, спортна зала за волейбол и баскетбол, зала за борба, гимнастика, спортни танци и други спортове на закрито. Всички зали ще бъдат оборудвани с най-съвременните спортни съоръжения и с необходимите обслужващи помещения - лекарски кабинети, стаи за треньори, душове, съблекални, санитарни възли и др. 

На последния етаж ще има помещение, което да изпълнява функциите на галерия за изложение на спечелените купи, медали и грамоти от бургаските ученици и панорамна тераса.

Финансирането е в размер на 3 900 000 лв., осигурени от Община Бургас, Министерски съвет и образователното министерство.

По проект видовете строителни материали и екстериорът са такива, че кореспондират с архитектурата на основната училищна сграда.

Бургазлии се возят на 67 нови автобуса

Бургазлии се возят на 67 нови автобуса

Новите автобуси на Бургас са от марката "Соларис" - 39 моно и 28 съчленени. Доставката им е част от проекта "Интегриран градски транспорт", чиято стойност е над 130 милиона лева. Предстои изпълнението на другите компоненти от проекта. Започва подобряване на инфраструктурата по целия маршрут на новата бърза автобусна линия, която ще минава през целия град от север на юг, като пътниците ще се придвижват от едната до другата крайна точка два пъти по-бързо от сега. Автобусите ще тръгват на всеки 3 минути, като джипиес система ще следи дали графикът се спазва. Те ще се движат в сегрегирани или в ленти със специален режим и другите видове превозни средства на пътя няма да ги бавят. Билетите ще станат електронни и ще имат различна цена, според това на колко дълго разстояние смяташ да пътуваш. Предвижда се дори въвеждането на такава услуга, с която чрез мобилния си телефон човек да може да се информира за движението на необходимия му автобус.

По проекта ще бъде изграден единен Център за управление на обществения транспорт, напълно ще бъде обновено автобусното депо на общинската фирма "Бургасбус" с дизел и метан станции, ще бъде построена модерна централна автобусна спирка, цялостно ще бъде реконструирана Автогара Юг, ще бъдат построени нова автогара в "Меден рудник", 4 пешеходни надлеза и над 20 км. велоалеи.

Вече има кой да гледа кандидат-първолаците през лятото

С изпълнението на бюджет 2013 бяха осигурени средства за обгрижване на кандидат-първолаците през лятото. Децата в предучилищната възраст излизат от детската градина и получават необходимите удостоверения на 31 май. След това родителите им ги записват в първи клас и от септември малчуганите тръгват на училище.

Така в периода между май и септември кандидат-първолаците попадаха в странното положение да са ни рак, ни риба. Работещите родители пък се чудеха кой да ги гледа през лятото и почваха да търсят помощта на баби, дядовци, други роднини или скъпи частни детски градини.

От тази година кандидат-първолаците могат да остават до края на август в своята си детска градина при същите условия и такси. Община Бургас реши този проблем съвместно с родителските комитети, от които дойде и сигналът за него.

Първото отделение за лежащо болни в Бургас приема пациенти

Първото отделение за лежащо болни в Бургас приема пациенти

Заработи новото Отделение за долекуване и продължително лечение (хоспис) в МБАЛ-Бургас.

То е първо за областта и в него лежащо болни пациенти с различни диагнози и дори деца с церебрална парализа получават грижи и медицинска помощ, каквато не може да им бъде осигурена у дома.

Отделението е изградено с основната подкрепа на Община Бургас, която отпусна 200 000 лева за създаването му.

То е позиционирано на X етаж в терапевтичния корпус (високото крило) на Бургаската болница и разполага с 20 легла. В него работят трима лекари - един невролог и двама по вътрешни болести (терапевти), също 9 медицински сестри и петима санитари.

След 30 години чакане новото Инфекциозно отделение е факт

След 30 години чакане новото Инфекциозно отделение е факт

Исторически момент - така присъстващите на откриването на новото Инфекциозно отделение на МБАЛ Бургас АД определиха чаканото повече от 30 години събитие. Исторически както за болницата, така и за институциите, които помогнаха проектът да се случи, и за всички жители на Бургас и гостите на региона.

Старото инфекциозно отделение се намираше на 3 километра от болницата, в стара и амортизирана сграда, със стара дограма, течове и огромни сметки за отопление. Заради лошите условия много от пациентите са отказвали да се хоспитализират с риск за здравето си.

Новото отделение е изпълнено по всички европейски изисквания, с луксозни настилки, санитария и оборудване за болните.

Основното финансиране е от Министерството на здравеопазването - 1 400 060 лв. и 100 000 лв. от Община Бургас. Новотооткритото отделение разполага с 40 легла, вт.ч. легла за пациенти с тежък имунен дефицит. Към структурата е разкрит и ентероколитен център за деца с тежки инфекциозни проблеми. За болните ще се грижат 6 лекари, сестри, санитари и дезинфектор.

Още 3 бургаски квартала ще имат нова канализация и водопроводи

Още 3 бургаски квартала ще имат нова канализация и водопроводи

Започна реалното изпълнение на "Интегриран проект за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани, гр. Бургас".

Финансирането идва по ОП "Околна среда" 2007-2013г., съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС, и е на стойност 30 951 630 лв. Строителството ще приключи до края на 2014 г., а срокът за изпълнение на целия проект е 41 месеца. Бенефициент по проекта е Община Бургас в асоциирано партньорство с "ВиК" ЕАД, гр. Бургас.

Към момента трите квартала нямат функционираща канализационна система. Преобладаващата част от териториите се обслужват от септични и изгребни ями, които при съществуващите високи подпочвени води  замърсяват подземните води, увеличават риска за здравето на населението и нарушават екологичното равновесие в региона. В кварталите не съществува и съоръжение за пречистване на отпадъчните води, което води до замърсяване на водите в чувствителната зона на Атанасовско езеро и Черно море. Съществуващата водопроводна мрежа е силно амортизирана. В някои участъци работи с много високи напори, което е предпоставка за чести аварии и високи загуби.

Изграждането на ВиК мрежата и пречиствателната станция ще осигури екологосъобразно пречистване и заустване на отпадъчните води на трите квартала и ще намали загубите на питейна вода.

Общата дължина на битовата канализационна мрежа в трите квартала, която ще се изгради е 44 876 м., с общо 1098 ревизионни шахти и 2254 домови отклонения. Дъждовната мрежа ще е с обща дължина от 8 902 м., общо 192 ревизионни шахти, 276 дъждоприемни шахти, 96 улея и 9 зауствания. В кварталите Ветрен и Минерални бани ще се изградят 2 бр. канални помпени станции с автоматично управление, които ще изтласкват отпадъчните битови води до новопостроената ПСОВ.

 

Пречиствателната станция в кв. Ветрен е оразмерена за 10 560 жители и се предвижда да поеме отпадъчните води освен на трите квартала и на бързо развиващите се вилни зони към тях. Капацитетът на ПСОВ ще бъде 1559 м3/ден. Проектът предвижда изграждането и на 42 486 м. водопроводна мрежа в трасетата на старите водопроводи.

Нов паркинг до бл. 433 в “Меден рудник”

Нов паркинг до бл. 433 в “Меден рудник”

Община Бургас изгради нов безплатен паркинг с близо 100 места в най-големия си жилищен комплекс "Меден рудник". Той се намира в близост до бл. 433 и обновената сграда на кухня-майка за домашния социален патронаж.

Положеният нов асфалт е 2200 квадратни метра. Изградени са още 300 метра улични бордюри, подходи към блока и рампа, улесняваща трудноподвижните хора.

Паркингът е построен по желание на хората от комплекса, на място, където преди това имаше безразборно струпани 80 незаконни гаража.

Бургас първи въведе електронно записване и за първолаците

Бургас първи въведе електронно записване и за първолаците

Пилотен за страната електронен прием на първокласници въведе от тази година Община Бургас. След 2-годишната успешна реализация на електронното записване в детски ясли и градини, вече са улеснени и родителите на децата, постъпващи в 1 клас, както и директорите на училищата. Класирането се провежда он-лайн, без напрежение и притеснение за тях.

Старото 5-то РПУ става детска градина със 120 места

Старото 5-то РПУ става детска градина със 120 места

Община Бургас започна да превръща бившето 5-то РПУ в модерна детска градина със 120 места. Сградата се намира в к-с "Лазур" и до средата на 90-те години на миналия век функционира като ясла. След това местната власт - кмет и общински съвет - въпреки недостатъчната база за отглеждане на бургаските деца, я дават за ползване на полицията.

Промяната на това статукво стана възможна, когато 5-то РПУ се измести в нова сграда, а Община Бургас моментално се зае да превърне старата отново в детска градина. 

Нови спортни игрища

Нови спортни игрища

Община Бургас продължава да строи нови спортни игрища, които бургазлии да ползват безплатно. Такива са направени в Борисовата градинка, зад Военна болница, до бл. 88 в к-с "Братя Миладинови", в к-с "Лазур", Долно и Горно Езерово, довършва се площадката в с. Маринка.

Укрепиха свлачището до Моста в Морската градина

Укрепиха свлачището до Моста в Морската градина

Свлачището в района на стръмния брегови склон северно от КЦ "Морско казино" и югоизточно от паметника на "Теохар Бакърджиев" е укрепено. Скатът представлява откос, започващ от крайбрежната алея и стигащ до парковата алея, с дължина 100-120 метра.

Основните извършени строително-ремонти дейности са: изграждане на укрепваща конструкция - продължение на аварийната, но с монолитна подпорна стена; повърхностно отводняване на горната алея и понижаване на подпочвените води чрез изграждане на дренажна система; вертикална планировка на ската и изграждане на контролно-измервателна система, която ще следи за евентуални деформации по укрепващата конструкция.

Сумата за ремонтните дейности е в размер на 624 727 лв., осигурени след аргументирано искане на Община Бургас от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Обновиха голяма част от бул. “Захари Стоянов” и пътя за “Шилото”

Обновиха голяма част от бул. “Захари Стоянов” и пътя за “Шилото”

Община Бургас преасфалтира цялостно голяма част от бул. "Захари Стоянов", който е основна пътна артерия на многохилядния к-с "Меден рудник". Обновен е секторът между улиците "Миньорска" и "Петко войвода. В два пласта са положени 5000 квадратни метра /800 тона/ нов асфалт. Монтирани са нови самонивелиращи се капаци на шахти. Преасфалтираният участък е дълъг 330 метра, широк 14, движението на автомобилите там е в четири ленти. Улица "Захари Стоянов" се използва от тролеите и маршрутките в градския транспорт на Бургас. Обновяването й стана в първия възможен момент след миналогодишното изграждане на подземна инфраструктура - канализация и водопроводи.

Друг често използван път, който Община Бургас рехабилитира, е този към местността "Шилото" и манастира "Света Богородица". Закърпени са най-амортизираните участъци по цялата му три километрова дължина. За тази цел са използвани 160 тона асфалт /покрити са 1000 квадратни метра площ/.

 

30 нови паркоместа по улица "24-ти Черноморски пехотен полк"

30 нови паркоместа по улица "24-ти Черноморски пехотен полк"

Община Бургас изгражди 30 нови паркоместа по улица "24-ти Черноморски пехотен полк", в участъка ул. "Места" - ул. "К. Величков". Те се намират точно срещу входа в Морската градина, който води към Флората. Новите места са безплатни и значително ще облекчат паркирането в тази често посещавана /особено през летния сезон/ зона на града. Те са изпълнени като разширение на съществуващата улица, поставени са и 200 квадратни метра тротоарни плочи и бордюри.

Готов е паркът-бижу в “Братя Миладинови”

Готов е паркът-бижу в “Братя Миладинови”

Жителите на комплекс "Братя Миладинови" вече си имат един от най-хубавите паркове в града. Той е изграден в пространството между блокове 59, 60, 62 и 63. Преди цялостната реконструкция на това място имаше стари катерушки, пейки, люлки и пързалки, които след 30 години употреба бяха станали опасни за здравето.

Изпълнението на проекта премина в два етапа. Най-напред беше оформена алейната мрежа. За тази цел бяха използвани 1400 кв. метра асфалт и 450 метра градински бордюри. Положени бяха 2355 кв. метра тротоарна настилка и 370 метра улични бордюри. В парка бе изградено улично осветление с 60 нови стълба и необходимото окабеляване.

Тази година бе изпълнен вторият етап от реконструкцията. В новия парк са поставени 30 пейки и 25 кошчета за отпадъци, някои от тях оборудвани с пепелници. Върху задължителната ударопоглъщаща настилка са монтирани нова беседка, люлка, пързалка, клатушка. Скоро ще бъдат доставени 2 специални маси за шах. Обособен е и кът за любителите на спорта, съоръжен с модерни уреди за фитнес на открито.

Община Бургас въведе иновативна система за градска ориентация

Община Бургас въведе иновативна система за градска ориентация

Община Бургас въведе модерната система Smart Point Бургас и използва две иновативни технологии, внедрени в съвременните мобилни устройства /смартфони и таблети/ - сканиране на т. нар. QR кодове /QR е съкращение от quick response - бърза реакция/ и Near Field Communication чипове /NFC е технология за високочестотен безжичен пренос на данни на близко разстояние/. И двете технологии предоставят изключително лесен, бърз и напълно безплатен достъп на гражданите и гостите на Бургас до полезна за тях информация.

Системата работи по следния начин - доближавате мобилното устройство до стикера с изображението на NFC тага или сканирате с камерата на устройството си QR кода, който е до него и се зарежда мобилен интернет сайт с подробна информация и снимки на обекта и района, в който се намирате. Всички по-популярни модели смартфони съдържат приложения-четци за тези кодове. Приложения за тях могат лесно да бъдат свалени и от интернет.

Малки постери с интегрирани QR кодове и NFC тагове в тях има на сградата на Община Бургас, на сградите на културните институти и забележителности в града и по автобусните спирки на обществения транспорт.
Стикерите дават възможност на жителите и туристите много лесно, чрез своите мобилни устройства да получат ценна информация за местоположението на определени обекти, маршрута до тях, актуални новини, културни прояви и събития, които могат буквално след броени минути да посетят и др.

Бургас е първият град в страната, който пусна в експлоатация система, ползваща точно тези две иновативни технологии.

Откриха специализиран възстановителен център за спортисти в поликлиниката в “Меден рудник”

Откриха специализиран възстановителен център за спортисти в поликлиниката в “Меден рудник”

В центъра се извършват както предсъстезателни прегледи, така и възстановителна рехабилитация  след спортен травматизъм. Той разполага с нова модерна апаратура за диагностика и  извършване на специализирани прегледи, включително велоергометър за стрес тест и холтер. В рехабилитационните програми са включени водно /специална вана за перлен масаж/, калолечение и парафинови терапии.

Цялата техника, с която е оборудвано звеното по "Спортна медицина" до момента, е закупена благодарение  на предоставен от Община Бургас капиталов трансфер в размер на 60 000 лв.

Бургас първи стартира услугата рент – а – байк

Бургас първи стартира услугата рент – а – байк

Тази година Бургас първи сред българските градове започна да предлага обществени велосипеди под наем. Услугата стартира успешно и търсенето бързо се повиши. В момента тя е временно прекратена заради студеното време. През зимния период ще се мисли как услугата да бъде оптимизирана - къде да се направят нови велостоянки, как да се въведе по-модерна система за таксуването.

Иначе тази година рент - а - байк системата стартира с 12 велостоянки на различни места в града и със 120 велосипеда. Тя се реализира по проект "Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност", финансиран по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. 

Ремонт на ЖП прелеза

Ремонт на ЖП прелеза

Ремонтиран е железопътният прелез на ул. "Димитър Димов", пред централния вход за парк "Езеро". Той е с подновена конструкция и монтирана еластична прелезна настилка. Изкопано е ново легло, изляти са нови бетонови елементи, насипан е баласт, подновени са траверсите и релсите в участъка.

Община Бургас подпомогна Национална компания "Железопътна инфраструктура" при изпълнението на този проект. Обновлението се случи след неин сигнал, предизвикан от многобройни оплаквания на бургазлии за трудното преминаване в района.

По същата технология бе обновен и железопътният прелез при алеята на здравето до Северен плаж (паркинг "Адам и Ева").

В “Славейков” релаксират в нов кът за отдих с тенис маса

В “Славейков” релаксират в нов кът за отдих с тенис маса

Жителите на к-с "Славейков" ползват нова площадка, изградена от Община Бургас зад бл. 33.

За кратко време неугледният терен придоби вид на модерен кът за отдих и релаксация с нови пейки и кошчета за смет. Площадката е цялостно преасфалтирана, а любимата придобивка на малки и големи е поставената тенис маса. 

И тази година Община Бургас чипира безплатно 1000 домашни кучета

И тази година Община Бургас чипира безплатно 1000 домашни кучета

За поредна година Община Бургас осигури 1000 броя микрочипове, които бяха предоставени безвъзмездно на собствениците на домашни кучета. Другата безплатна предоставена услуга бе манипулацията по поставяне на устройствата.

Община Бургас положи много усилия и в момента контролира напълно популацията на бездомните кучета на своя територия. За да не се увеличава техният брой, са нужни не само усилията на местната власт, но и съвестното отношение на стопаните на домашни кучета. Именно него Община Бургас желае да насърчи с подобни акции.

Напълно обновена е ул. “Хаджи Димитър”

Напълно обновена е ул. “Хаджи Димитър”

Община Бургас реконструира напълно почти непроходимата до скоро "Хаджи Димитър". Това е една от най-старите улици в областния град, която досега беше само кърпена. Ремонтът започна с подмяна на водопроводите. След това улицата беше покрита с нов асфалт, поставени са нови улични бордюри, градински бетонови бордюри, нови тротоари двустранно, реновирани са стълбовете на уличното осветление, монтирани са нови капаци на шахтите.Новият вид на "Хаджи Димитър" кореспондира добре с този на перпендикулярната ул. "Цар Симеон I", която също беше цялостно обновена преди 4 години.

Обновен паркинг с пешеходна зона за “Зорница”

Обновен паркинг с пешеходна зона за “Зорница”

Община Бургас напълно реконструира паркинга пред бл. 4 в к-с "Зорница". Положен е нов асфалт, пространството е оградено с нови бордюри, направена е маркировка. Помислено е и за пешеходците. От страната на 3 и 4 блок е изграден тротоар - досега такъв имаше само от другата страна на пътя. Двете нови придобивки бяха поискани от жителите на комплекса по време на февруарските обществени обсъждания на новия бюджет.

Общината реконструира цялостно новите офиси на Военна полиция

Общината реконструира цялостно новите офиси на Военна полиция

Община Бургас извърши цялостен ремонт на новите офиси, в които е настанена Военна полиция /ул. "Константин Фотинов" №1/. След него те вече отговарят на всички изисквания за този тип служби.

Помещенията са обновени от тавана до пода. Монтирани са изолации, нова дограма, видеонаблюдение, охранителна система, платформа за осигуряване на достъп за хора с увреждания. Обзаведени за стаи за разпит и стаи за престой на задържани, санитарните възли са оборудвани с всичко необходимо.

Цялостната реконструкция е извършена изцяло за сметка на Община Бургас, след като такъв ангажимент пое преди време кметът Димитър Николов. В отговор Общината трябва да получи от Военно министерство последните 8 декара в "Изгрев", за да окрупни терена, предвиден за строителство на нова многофункционална спортна зала с над 6000 седящи места. За изпълнението на този мащабен проект Бургас продължава да разчита на държавната власт.

Община Бургас с приз за прозрачно управление

Община Бургас с приз за прозрачно управление

Със специалния приз  за устойчиво прозрачно управление в периода 2008 -2013 г. бе отличена тази година Община Бургас на церемонията по връчването на Годишните награди за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общински администрации.

 Наградите са учредени преди 5 години от "Фондация за прозрачни регламенти".

Тяхната  цел е да популяризират принципите на доброто управление, акцентирайки върху четвъртия принцип от "Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво" ,  приета от европейските министри във Валенсия през 2007 г.

"Тази година е юбилейна за конкурса,  и от позицията на 5-годишния опит и наблюдения, които натрупахме, решихме да отличим Община Бургас със специалната награда, която е израз на постоянство в прозрачността на действията на администрацията", казаха от Настоятелството на Фондацията.

Чрез връчването на годишните призове,  фондацията се стреми да мотивира българските администрации да споделят своя положителен опит с колегите си, както  и повече  от тях да прилагат  установените добри практики.

Нов паркинг и кучешка площадка за жителите на “Изгрев”

Нов паркинг и кучешка площадка за жителите на “Изгрев”

Община Бургас изгради нов паркинг и кучешка площадка в к-с "Изгрев". Кампанията по създаване на стотици безплатни паркоместа в периферията на града тази година бе особено активна, тъй като в ход е изпълнението на мега проекта "Интегриран градски транспорт". Една от целите му е да ограничи достъпа на автомобили в супер центъра, както е във всеки голям европейски град. За сметка на това, ще бъде осигурен лесен и бърз достъп до сърцето на Бургас чрез бързата автобусна линия, чрез вело и пешеходни алеи. Това не означава, че хората от кварталите не трябва да имат подходящо място за паркиране пред домовете си и общинска администрация активно изпълнява този свой ангажимент.

Новият паркинг в "Изгрев" е в близост до едноименния спортен комплекс. Там са положени 160 тона асфалт, изградени са 400 квадратни метра тротоар, 200 метра улични и 200 метра градински бордюри.

В непосредствена близост до него Община Бургас направи нова специализирана площадка за разходка на кучета. Ограденото пространство е с площ 3 декара.

Свързаха Ветрен и Минералните бани с пешеходна алея

Свързаха Ветрен и Минералните бани с пешеходна алея

Община Бургас изгради пешеходна алея, свързваща Ветрен и Минералните бани. Това се случи по изрично желание на хората от квартала.

От една страна пешеходната зона решава чисто локален проблем, свързан с безопасното придвижване на местните жители - майки с колички, пенсионери и деца. От друга - тя се ползва и от туристите, които могат да стигнат с автомобил до Ветрен, а оттам да си направят една разходка до баните пеша, за да си налеят минерална вода и да разгледат археологическите находки.

За изграждането на новата пешеходна алея са използвани 120 тона асфалт, 1000 метра улични и 360 метра градински бордюри. Една част от нея е покрита с тротоарни плочи - 100 кв. м.

Банево смени бараките с чисто нова детска градина

Банево смени бараките с чисто нова детска градина

Квартал Банево се сдоби с прекрасна нова детска градина. Старата се помещаваше в три амортизирани сгради. Две от тях са строени през 60-те години на миналия век за работнически общежития. През 1972 година между тях е построена още една сграда и малко след това трите започват да функционират като детска градина. Досега основен ремонт не им беше правен, но дори и след такъв те нямаше да отговарят на съвременните нужди и изисквания на образованието.

Новата детска градина е модерна и уютна. Изградени са нови павилиони с топла връзка между тях. Единият е административен блок с физкултурен салон и кухня. В другите са настанени 4 градински групи, общо 100 деца. На покрива са монтирани слънчеви батерии, които ще помогнат за редуциране на сметките за ток.

Модерната детска градина е изградена със средства на Община Бургас и е на стойност 1 500 000 лв.

Музей „Георги Баев“

Музей „Георги Баев“

След цялостен ремонт отвори врати къща-музей, посветена на твореца Георги Баев. В нея са изложени десетки картини на художника. Къщата-музей е изцяло реновирана, а строителството и ремонтните дейности са съобразени с музейното предназначение на сградата. Тя разполага с топла изолация, сменена дограма и е изцяло пригодена за хора в неравностойно положение.

Интересно около сградата е не само нейната реставрация и трансформация, а и функционалността на всичките й прилежащи части. Освен експозициите, които ще бъдат разположени вътре в самата къша, в двора на музея ще бъдат излагани гостуващи изложби и ще се провеждат различни културни събития, които естествено ще допълват артистичния колорит на галерията-музей и ще го превърнат в предпочитано за любителите на изкуството място.

Подписаха концесионния договор за парк „Океанариум“

Подписаха концесионния договор за парк „Океанариум“

Кметът Димитър Николов и генералният директор на Научно-производствено обединение "Мостовик" Олег Шишов подписаха концесионния договор за изграждане и експлоатация на парк "Океанариум".

Очаква се скоро да започне реалното изпълнение на проекта, чиято стойност е над 100 милиона лева.

Инвеститорът предлага строителството да премине в 4 етапа - най-напред да се изгради аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен център, а накрая хотелска част.

Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат.

Аквапаркът е замислен като 3 преливащи една в друга зони - първата ще е откъм морето, по-шумна и весела; втора откъм Атанасовско езеро - пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни. Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона.

Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море - всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заяви Павел Сатонкин.

Океанариумът ще съдържа 42 аквариума. И там пространството е замислено в отделни зони:

 

  • Български реки и езера
  • Морета и океани
  • Тропически риби
  • Черно море
  • Тропическа дъждовна гора.

 

Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобно нещо, твърдят инвеститорите. Познавателният център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.

Пространството е зонирано по следния начин:

 

  • Енергия и движение
  • Четирите стихии
  • Илюзии
  • Експерименти.

 

На това място посетителите могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти.

Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи.

Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.

Ремонтираха пътя от надлез Каблешково до бариерата при солниците

Ремонтираха пътя от надлез Каблешково до бариерата при солниците

За първи път след построяването му пътят между надлез Каблешково и бариерата при солниците е сериозно ремонтиран. Рехабилитирани са големи участъци по цялата му дължина от няколко километра. За тази цел са използвани 450 тона асфалт, както и трошено-каменна фракция.

Сега шофирането се извършва и по-безопасно, и по-бързо, тъй като заради многото дупки преди ремонта там се караше само на първа скорост. Този път е една от възможностите да се стигне с автомобил до известните кални бани на Бургас.

 

Изцяло е обновено предблоково пространство в к-с “Братя Миладинови”

Изцяло е обновено предблоково пространство в к-с “Братя Миладинови”

Община Бургас обнови напълно със свои средства пространството пред бл. 90 в к-с "Братя Миладинови", ул. "Ванче Михайлов". Там не само са изградени 35 паркоместа, но са оформени цветарници, в които е насипан хумус, изпълнени са и необходимите за пешеходците подходи към входовете на блока. Обновеното пространство е дълго 90 и широко 10 метра. В строителството са използвани асфалт, бордюри и паркинг елементи на тревна фуга.

Световно математическо състезание

Световно математическо състезание

През лятото на тази година Бургас бе домакин на Световно математическо състезание, в което участваха 1100 деца от 31 държави. Подобен форум се организира за първи път в България.

И досега Община Бургас получава благодарности и добри отзиви за отличното домакинство. 

Водеща руска компания в областта на хирургическите материали открива производство в Бургас

Водеща руска компания в областта на хирургическите материали открива производство в Бургас

Руската компания "МЗКРС Шовные материалы" потвърди откриването на производство в Бургас. Вече са изготвени работните проекти за преустройство на избраното от фирмата помещение. Започва набирането на екип от бургаски специалисти, които ще бъдат обучавани в спецификата на високотехнологичното производство на компанията.

Всичко започна с едно писмо за инвестиционно намерение, последвано от светкавична реакция на Община Бургас. Кметът Димитър Николов покани мениджърите на руската компания тук и се срещна с тях в началото на юни. Оттогава те срещат пълно съдействие от администрацията и проектът се движи бързо.

"МЗКРС Шовные материалы" е основана през 2000 година в Москва и за първи път изнася свое производство извън Русия. Компанията изработва класически и иновационни материали за операции в общата хирургия, микрохирургията, сърдечно-съдовата хирургия и офталмологията.

Ремонтираха цялата “Стара планина”

Ремонтираха цялата “Стара планина”

Община Бургас обнови напълно улица "Стара планина". Тя е преасфалтирана по цялата си дължина от 250 метра, а в единия й край са изградени 20 паркоместа. Улицата, която минава зад Новата поща, има ключово значение за удобното придвижване в централна градска част, тъй като е свързана директно с бул. "Сан Стефано" и ул. "Дунав".

Освен обновяването на пътното платно, по "Стара планина" частично са ремонтирани съществуващите тротоари, а в отделни участъци са изградени нови, с покритие от тактилни плочи и необходимите скосявания, които да улеснят достъпа на хора с увреждания.

Посещавайте новата еко зона до кулата от герба на Бургас

Посещавайте новата еко зона до кулата от герба на Бургас

Атрактивна еко зона бе изградена в непосредствена близост до кулата от герба на Бургас, разкрита преди няколко години в близост до квартал Крайморие и Природозащитен център "Пода". Тя се намира на брега на канал, свързващ Мандренското езеро с морето. Затова мястото е изключително удачно за хелинг, който в случая е изпълнен като плавно снижаващ се към водата насип за лесен достъп не само на гумени, но и на малки лодки от по-твърд материал.

В еко зоната са изградени два пристана. Те имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000.

Всъщност всичко в зоната е ЕКО. Монтирано е ново осветление със слънчеви панели. Направена е дървена беседка, обособен е зелен кът и алейна мрежа, позволяваща да се разгледа от всички страни интересният археологически обект - кулата на полуостров Форос. За пешеходния и автомобилния достъп нарочно не е използван асфалт, иначе човек ще има чувството, че въобще не е напуснал големия град с неговата сивота и забързаност. Дори указателните табели в зоната са дървени.   

Стартира вторият етап при строителството на пътен възел Запад

Стартира вторият етап при строителството на пътен възел Запад

Първият етап от проекта за изграждане на Пътен възел Запад включваше преместване на подземните ВиК комуникации под трасето на новия надлез. Веднага след това започна вторият, а именно изграждане на подпорните стени на бъдещата детелина и на двата подхода на детелината на първо ниво в посоките ул. "Одрин"-"Проф. Якимов" и "Проф. Якимов"-"Одрин".

Общата стойност на целия проект е около 20 млн. лв. За втория етап от държавната власт бяха осигурени 3 млн. лв. За останалите етапи на обекта също се чака финансиране от държавата.

Бъдещият надлез е с ключово значение за осъществяване на новия околовръстен път, чиято цел е да изведе тежкия транспортен трафик по обходен маршрут без да навлиза през центъра на морския град, да намали задръстванията, пътните инциденти, шума и отровни емисии във въздуха.

Проектът за Пътен възел Запад включва изграждане на детелина от бул. "Проф. Яким Якимов" към ул. "Одрин" и мост над ул. "Одрин" и минаващите оттам 9 жп линии към ул. "Крайезерна". Новият маршрут ще включва улиците "Проф. Яким Якимов" - "Крайезерна" - "Тодор Александров" - Пътен възел Юг към Южното Черноморие.

Солниците имат нови душове, велостоянки и безплатен WiFi

Солниците имат нови душове, велостоянки и безплатен WiFi

Тази година най-големият безплатен Спа център на открито у нас - Бургаските солници, се сдоби с душове, велостоянки и директен достъп до морската ивица и безплатен безжичен интернет.

Реализираните подобрения са факт, благодарение на доброто взаимодействие и партньорството между Община Бургас и ръководството на "Черноморски солници" АД, чиято собственост са басейните с луга и кал.

В к-с “Лазур”: Над 100 нови паркоместа, ремонтирана улица и нова детска площадка

В к-с “Лазур”: Над 100 нови паркоместа, ремонтирана улица и нова детска площадка

Община Бургас извърши мащабно обновяване на пространството пред блокове 7, 9 и 11 в к-с "Лазур". В реконструкцията са вложени над 200 000 лв. На първо място, цялостно е преасфалтирана улицата, минаваща пред трите блока. Освен това тя е разширена с три метра. Така са създадени над 100 нови паркоместа. В района е обновена отводнителната система, изградени са нови бордюри, тротоари, както и подходи към входовете на блоковете, улесняващи пешеходния достъп.

Като част от проекта за обновяване на това вътрешно квартално пространство, Община Бургас изгради нови алеи, осветление и подготви кът за отдих.

Обновени са 900 метра от важния път за Промишлена зона Юг

Обновени са 900 метра от важния път за Промишлена зона Юг

Тази година Община Бургас отново отдели и вложи свои средства в цялостната реконструкция на пътя за Промишлена зона Юг. Проектът е изцяло в подкрепа на местния бизнес.

Въпросният път е предназначен за тежка техника и постоянно търпи много сериозно натоварване. Преди старта на строителните дейности състоянието му беше трагично, а движението по него трудно и опасно.

Пътят за промишлена зона Юг води към Общинското депо за строителни отпадъци. Той минава през район, в който са разположени базите на десетки големи фирми, а тези фирми дават работа на хиляди бургазлии.

С напредването на проекта се наложи EVN да измести част от контактната си мрежа. Към момента са подменени подземните комуникации и е обновен участък от пътя с дължина 900 метра и широчина 7 метра. Повърхностното отводняване на уличното платно се осъществява с изграждането на нов линеен оток. Той е частично изпълнен, като са монтирани 219 броя стоманобетонови корита и 657 броя решетки. Изградена е и нова стоманобетонова ревизионна шахта, която ще събира повърхностните води и ще ги зауства в съществуващия водосток.

Дотук са положени 10 000 кубични метра настилка от трошен камък - за пътната основа на улицата и новите паркинги. Изградени са 750 линейни метра улични бордюри, 200 кв. м. тротоарна настилка, 165 линейни метра градински бордюри. Обособени са 100 нови паркоместа. До момента за ремонта са изразходвани над 2000 тона битумизирана асфалтобетонова смес.

Строителството е изключително трудно и скъпо, затова изпълнението върви на етапи от 2011 година. Дотук Общината е вложила над милион лева в обновяването на улицата, която не беше ремонтирана 40 години.

4000 ученици от “Меден рудник” влязоха в прясно ремонтирани училища

4000 ученици от “Меден рудник” влязоха в прясно ремонтирани училища

Трите големи училища в к-с "Меден рудник" - СОУ "Константин Петканов", ОУ "Найден Геров" и СОУ "Петко Росен", тази година посрещнаха учениците основно ремонтирани. Сградите не бяха пипани от построяването им през 80-те години на миналия век. На места фасадите буквално се разпадаха, дограмата беше гнила, а сметките за отопление през зимата много високи.

Общо в обновяването на трите училища са вложени близо 2 млн. лв., спечелени от Община Бургас по Международен фонд "Козлодуй".

В СОУ "Петко Росен" са извършени следните ремонтни дейности: подмяна на дограма, топлоизолация на външни стени и покрив, изграждане на котелна отоплителна инсталация на биомаса, ремонт на съществуващата отоплителна инсталация. След сигнал за лошото състояние на тоалетните, отправен до кмета Николов, тези на първия етаж в момента са цялостно обновени, а с останалите това ще се случи следващата година.

В ОУ "Найден Геров" е извършена подмяна на дограма, топлоизолация на външни стени и на покрив, изграждане на котелна отоплителна инсталация на биомаса, както и ремонт на съществуващата отоплителна инсталация.

В СОУ "Константин Петканов" също е подменена дограмата, външните стени и покривът са топлоизолирани, извършена е модернизация на отоплителна система и оптимизация на съществуваща вентилационно-климатична система.

В жилищен комплекс "Меден рудник", където живее една трета от населението на Бургас, има 4 училища и 5 детски градини.През първия и половината от втория мандат на кмета Димитър Николов са обновени всичките 4 училища и 4 от детските градини.

"На единственото неремонтирано учебно заведение в комплекса - ОДЗ №1 "Морска звезда", ще обърнем внимание следващата година", обеща кметът Николов.

Откриха официално първата „Синя стая“ в Бургас

Откриха официално първата „Синя стая“ в Бургас

Помещението се намира в Център за обществена подкрепа на ул. "Дрин" № 9.

Разкриването на "Синя стая" се реализира съгласно сключено Споразумение за сътрудничество между Община Бургас и Институт по социални дейности и практики /ИСДП/, с финансовата подкрепа на Фондация ОУК, Швейцария, по проект "Чуй детето". Доставката и монтажът на необходимата специализирана техника е на стойност 7 000 лв. Инвестираните средствата за цялостен ремонт и оборудване на помещенията са на обща стойност 19 800 лв. и са от Бюджета на ЦОП.

Децата ще ползват и две чисто нови площадки за игра, изградени в двора на сградата.

"Синята стая" е оборудвана със специализирана аудио и видео техника. Състои от две отделни помещения, като едната стая предоставя спокойна и приветлива атмосфера за детето, а в другата е разположено специализираното оборудване за провеждане на разпит и създаване на видео и аудио запис. Събраните данни при разпита се записват чрез камери в "синята стая" и записващ компютър в помещение зад така нареченото венецианско огледало, и се използват в досъдебното и съдебното производство.

Община Бургас закри предсрочно „Коджакафалията“ като интернат от казармен тип

Община Бургас закри предсрочно „Коджакафалията“ като интернат от казармен тип

Тази година Домът за деца, лишени от родителска грижа "Александър Георгиев Коджакафалията" спря да функционира като интернат от казармен тип, където се отглеждат по 100 деца накуп. На сградата й предстои нов живот, като предложението на кмета Николов е да се използва за образователни цели. 

Последните осем деца, пребиваващи в Дома, бяха настанени в ново жилище от семеен тип. Така Бургас се нареди сред първите градове в страната, които успяха да закрият интернатите и да осигурят среда, близка до семейната, изпреварвайки с две години изискванията на Европейския съюз това да се случи до 2015-та.

Община Бургас построи 5 нови Центъра за деца с увреждания

Община Бургас построи 5 нови Центъра за деца с увреждания

Община Бургас изгради 5 нови Центъра за отглеждане на деца с увреждания. Два от тях се намират в к-с "Меден рудник", 2 са в квартал Ветрен и 1 в к-с "Лазур". Сградите са построени и обзаведени по проект за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-12/2011/036 "Изграждане на Центрове за настаняване от семеен тип на територията на община Бургас в подкрепа на социалната интеграция на деца в риск", Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.

Сградите на центровете са с уникална, много красива архитектура и се различават една от друга и отвън, и отвътре. Те са просторни и удобни, помещенията са обзаведени с всичко необходимо - мебели и техника, кухненско оборудване, видеонаблюдение. Всичко в интериора е съобразено с нуждите на децата с физически увреждания - монтирани са подемници, тактилни настилки за незрящите, има инвалидни колички и различни други улеснения за трудноподвижни хора. С голямо внимание е подходено към енергийната ефективност. За отопление освен електричество ще се използва и "чиста енергия" от слънцето чрез монтираните на покривите термопомпи.

Общата инвестиция в петте Центъра възлиза на над 3.5 млн. лв., безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.

Това, което се извършва в момента, е местната и държавната власт заедно да проведат всички законови процедури, за да се сформират групите деца, които ще се отглеждат и възпитават в прекрасните нови домове.

Още 5 училища посрещнаха учениците си напълно обновени

Още 5 училища посрещнаха учениците си напълно обновени

Още 5 бургаски училища посрещнаха своите възпитаници напълно обновени и с въведени мерки за енергийна ефективност. Освен учебните заведения в ж.к. "Меден рудник", изцяло променени започнаха новата учебна 2013/2014година СОУ "Димчо Дебелянов" в к-с "Славейков", СОУ "Добри Чинтулов" в "Изгрев", Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", ГЧЕ "Васил Левски" и ОУ "П. К. Яворов" в "Лазур".

Сградите на едни от най-старите бургаски школа не са ремонтирани основно почти от самото им построяване в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Поради тази причина фасадите им бяха с изпопадала мазилка и боя, с прогнила дървена дограма, пропускаща влага и мухъл, и високи сметки за отопление през зимата.

Извършените в СОУ "Димчо Дебелянов" ремонтни дейности са свързани с подмяна на остарялата дървена дограма с нова, полагане на топлоизолация на външните стени и покрива и боядисване на цялата фасада. Същите мерки за енергийна ефективност са приложени и в Гимназията за чужди езици "Васил Левски".

В ОУ "П. К. Яворов" и СОУ "Добри Чинтулов" строителните работи включват подмяна на дограмата, полагане на хидро и топлоизолация, смяна на отоплителните радиатори и пребоядисване на сградите.

Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" също е с нова PVC дограма, външните стени и покривът са топлоизолирани, и е извършена оптимизация на съществуващата вентилационно-климатична система.

Общо в обновяването на 5-те учебни заведения са вложени около 1,6 млн. лв., спечелени от Община Бургас и финансирани 50/50 % по Международен фонд "Козлодуй" и Фонд "Енергийна ефективност".

Втори корпус на детска градина „Надежда“ отвори врати за още 120 деца от „Меден рудник“

Втори корпус на детска градина „Надежда“ отвори врати за още 120 деца от „Меден рудник“

Отвори врати вторият корпус на ОДЗ N 13 "Надежда" в к-с "Меден рудник". Той прие 120 деца, които досега се помещаваха във входове на жилищни блокове. Освен това той разполага с най-големия басейн сред детските заведения в града.

Корпус Б е част от Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа по Проект за социално включване на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, в партньорство с Община Бургас. Той разполага с компютърен кабинет, физкултурен салон, зала за чуждоезиково обучение и изобразителни дейности. 

Бургаска общинска фирма прави име в Германия

Бургаска общинска фирма прави име в Германия

"Бургасинвест" изпълнява договорните си задължения в град Хановер качествено и в срок. Общинската фирма спечели конкурс за строителство на 4 жилищни блока, като пребори сериозната конкуренция на фирми от Хърватия, Полша, Словения и Германия.

"Предупредил съм да работят отговорно и с желание. Доброто ни представяне е шанс още строители от Бургас и страната да пробият на този пазар", каза кметът Димитър Николов.

"Бургасинвест" е ангажирана с грубия строеж на четирите сгради, всяка от които е с по 7 етажа и 2 входа - кофраж, основи, зидария. Стойността на поръчката е 900 000 евро. Обектът дава работа на 90 бургаски специалисти, които ползват социални, здравни и пенсионни осигуровки по немското законодателство.

Грубият строеж трябва да бъде завършен през април 2014 г., но българската фирма се готви за участие в следващия конкурс, който ще определи изпълнител за довършителните дейности - фаянс, електричество и ВиК. "Бургасинвест" има реални шансове да спечели и тази поръчка, което ще отвори работа на още 60 работника със съответната квалификация.

Преди 4 години "Бургасинвест" беше спасена от фалит с добър мениджмънт и бързи оздравителни мерки. С помощта на Община Бургас фирмата изплати повечето си задължения и от 2011 година работи на печалба.

Превръщат Летния театър в целогодишен културен център

Превръщат Летния театър в целогодишен културен център

 Приключва ремонтът на една от културните икони и дом на концертния живот в Бургас - Летния театър в Морската градина. Строителните дейности са концентрирани върху красивата, но поувяхнала фасада в античен стил с цел въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Те включват цялостна подмяна на половинвековната дограма с нова, смяна на улуците и гръмоотводите, полагане на топлоизлация на стените и пребоядисване на сградата. Предвидено е да бъде монтирана модерна отоплително - вентилационна система и нова настилка на аванс сцената, сцената и оркестрината на театъра.

Ремонтните дейности на емблематичния за морския град Летен театър са част от проекта на Община Бургас за прилагане на мерки за енергийна ефективност в 17 обществени сгради. Те са финансирани със средства, спечелени от Международен Фонд "Козлодуй" /МФК/ и фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници".

Квартал Долно Езерово се сдоби с ново спортно игрище

Квартал Долно Езерово се сдоби с ново спортно игрище

Долно Езерово се сдоби с ново спортно игрище. Кварталът е пълен с деца и млади хора, така че нуждата от подобно съоръжение там е безспорна. Игрището е оградено, специализирано за футбол, покрито с изкуствена трева. Монтирано е ново осветление, трибуни за публика. Новата придобивка е плод на добрите партньорски взаимоотношения между Община Бургас и "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас". 

Реновират училищния двор на ПГЕЕ „К.Фотинов“, става модерна мултифункционална спортна площадка

Реновират училищния двор на ПГЕЕ „К.Фотинов“, става модерна мултифункционална спортна площадка

 Модерна мултифункционална спортна площадка ще замени старите и занемарени асфалтови игрища в училищния двор на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" в Бургас. Подобряването на образователната и спортна инфраструктура на бургаското учебно заведение се реализира в рамките на проекта "Здрав дух в здраво тяло" - 2007CB16IPO008-2011-2-084 по Програмата за Трансгранично сътрудничество с Република Турция. Водеща организация по проекта е ПГЕЕ "Константин Фотинов", а нейни партньори са РИО-Бургас и Дирекция на просветата в Одрин.

Проектът е спечелен и се изпълнява със съдействието на Община Бургас.

Многофункционалната спортна площадка ще включва футболно игрище с изкуствена настилка, трибуни за публика, електронно табло за резултати, ново осветление и лекоатлетическа писта за бягане. От двете страни на футболното игрище ще има спортни площадки с фитнес уреди, за стимулиране на спортната активност на деца и младежи в училищна и извънучилищна среда, едната от които ще бъде изцяло пригодена за деца със специални образователни потребности /СОП/ и гръбначни изкривявания. На съседното игрище ще бъдат изградени две комбинирани площадки за волейбол, баскетбол и хандбал с тартанови плочи.

Стойността на целия проект е 460 000 евро. 

ОДЗ № 3 „Звънче“ е с нова визия и спортна площадка

ОДЗ № 3 „Звънче“ е с нова визия и спортна площадка

Ремонтните дейности са в размер 186 811 лв. ОДЗ №3 "Звънче" е построено през 1973 година и това е първи мащабен ремонт в детското заведение. Поради тази причина фасадите на градинските павилиони бяха с изпопадала мазилка и боя, с прогнила дървена дограма, пропускаща влага и мухъл, и високи сметки за отопление през зимата.


Сега, когато детското заведение навършва своя 40 - годишен юбилей, в градината е извършен основен ремонт, свързан с подмяна на дограмата, полагане на топлоизолация на сградите и пребоядисването им, което значително ще намали разходите за отопление през студените зимни месеци и ще предостави много по-комфортна среда за отглеждане на 365-те малчугани в градината.
В двора на детската градина е изградено и ново футболно игрище с изкуствена трева, което е и най-голямото, намиращо се в детско заведение в Бургас.

Долно Езерово се сдоби с църква век след основаването си

Долно Езерово се сдоби с църква век след основаването си

Долно Езерово е основано като селище преди 100 години. Едва през 2013-та бургаският квартал се сдоби със своя собствена функционираща църква, която носи името "Рождество Богородично". Храмът е построен със средства, събрани от дарители. Един от тях е Община Бургас, която от 2007 година поетапно е осигурила 38 000 лева.

Още една изцяло обновена детска площадка в к-с "Славейков"

Още една изцяло обновена детска площадка в к-с "Славейков"

Община Бургас обнови изцяло детска площадка до бл. 34 в к-с "Славейков". Инвестицията е реализирана благодарение на ползотворното сътрудничество между администрацията и "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД. 

“Новият” остров „Света Анастасия“

“Новият” остров „Света Анастасия“

Изцяло обновени и възстановени в автентичния си вид са сградите на "Света Анастасия". Единственият в България обитаем остров ще посрещне своите гости още идната пролет. Музей, разказващ историята на острова, църква с възстановени стенописи, датиращи от 14 век, къща за гости с неповторима гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в истинска монашеска килия, ресторант с традиционна за региона кухня, лекарна, предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на място - това очаква посетителите на острова.

Реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид, са както сградите, така и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво - както отвън, така и отвътре. Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия, типични за мястото. Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи. Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани. В непосредствена близост до църковната сграда е открит и реставриран стар кладенец. В стаите за гости, някои от които са били монашески килии, обзавеждането е изключително семпло, като навсякъде е умишлено търсен ефектът за връщане назад в миналото. Навсякъде са подменени сградните инсталации, дограмата, изградени наново и интегрирани в една от сградите са трафопостът и хидрофорът на острова. Облагородени са и външните пространства - възстановени са алеите, монтирани са нови пейки, градинско осветление, кошчета за боклук. Новост са изградените площадки за наблюдение, откриващи неповторими гледки непосредствено над скалите. Възстановен е и пристанът, като той е съобразен с характеристиките на кораба, който ще извозва туристите. Навсякъде е осигурена достъпна среда, така че островът ще може без проблем да се посещава и от хора с увреждания. 


"Света Анастасия" е реставриран в рамките на проект на Община Бургас "Културно-историческото наследство на о-в Света Анастасия и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Мащабна реконструкция на „Тройката“

Мащабна реконструкция на „Тройката“

Започна дългоочакваната мащабна реконструкция на площад "Тройката" с изграждане на подземна улица под него. Въпреки че ще продължи около година, ремонтът на "Тройката" върви поетапно, с цел да не се създава неудобство за бургазлии и те да имат свободен достъп през площада по време на реконструкцията.

Според работния проект строителните работи стартираха от страната на ул. "Васил Левски". Следващият етап обхваща изграждането на подземна улица, свързваща улиците "Княз Борис I" и "Ген. Гурко". Целта е транзитно и безконфликтно преминаване на автомобилния трафик под пешеходните пространства и свързването на западните жилищни квартали с Приморския парк. Третият и четвъртият - включват обновяване на пространството около Културния дом на НХК и зоната между паметника и "Александровска".

Проектът предвижда да превърне любимия на бургазлии площад "Тройката" в съвременен градски център с подобаващи зони за отдих и разходка, провеждане на концерти на открито, атракции и културни изяви.

Нова зона за отдих с водно огледало, пейки, кошчета и зеленина ще бъде един от акцентите в новата визия на площад "Тройката". Около Културния дом на НХК ще има нова градинска площ с атрактивно осветление. Зоната на струйния фонтан също ще бъде благоустроена като водната струя ще наподобява морска вълна. В двата края на площада се предвиждат нови, модерни фонтанки за питейна вода. Една от идеите в проекта е малки пластики в тревните площи да възпроизвеждат характерни за града символи.

Еко зона Вая

Еко зона Вая

10 каяка ще допълнят атракциите, които предлага новата еко зона край езеро Вая. Тя вече се радва на огромен интерес както сред запалените по риболова, така и сред любителите на орнитоложкия туризъм, тъй като над района минава част от главния миграционен път на европейските птици "Виа Понтика".

На еко зона Вая са изградени 4 пристана - те имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000.

 

В еко зоната е монтирано ново осветление със слънчеви панели. За пешеходния и автомобилния достъп умишлено не е използван асфалт,  а указателните табели в зоната са дървени, за да кореспондират с цялостната еко концепция.

В Банево отвори врати нова църква

В Банево отвори врати нова църква

"Света Троица" се нарича новата църква в квартал Банево.

Основен принос за съграждането на храма има Община Бургас, която поетапно осигури за целта 61 000 лв. 

В Сарафово започна изграждане на първото модерно рибарско пристанище у нас

В Сарафово започна изграждане на първото модерно рибарско пристанище у нас

На 1 ноември стартира реалното изграждане на модерно рибарско пристанище в бургаския квартал Сарафово. Това е първият одобрен български проект по мярка 3.3 "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки" от Оперативна програма "Рибарство". За неговото изпълнение Община Бургас спечели 10 милиона лева. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Чрез изграждането на рибна борса ще бъде дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка, без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града.

По проекта ще бъдат изградени още обслужваща пристанищна сграда и паркинг. Непосредствено до тях ще е покритото тържище за първа продажба на улова с 20 броя маси. В западния край на пристанището е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване.

Ремонтираха Моста

Ремонтираха Моста

50 години след първоначалния монтаж изцяло е обновен бургаския Мост. На първо място е укрепена амортизираната конструкция. Отгоре е наредена нова настилка от клинкерни гранитни плочи. Това е изключително устойчив на натоварвания и атмосферни влияния материал, който се износва бавно. Подменени са перилата, като са добавени красиви ръкохватки от буков материал. Терасите за наблюдение и риболов са разширени. В челото на Моста, тоест там, където двете черти на "Т" се съединяват, е вградена ивица от червен гранит, ориентирана север - юг. Тя изписва VIA PONTICA, както се нарича главният път за миграция на птиците от Европа към Африка, важна част от който е Бургас с неговите 3 езера и морско крайбрежие.

Цялостният ремонт е съобразен с оригиналния вид на Моста, тъй като заедно с Казиното и Морската градина той е част от ансамбъл с културна стойност и законът не позволява драстични отклонения от прототипа. До него се стигна, след като кметът Димитър Николов успя да вмъкне обекта в проекта за реставрация на остров "Света Анастасия", осигурявайки допълнително европейско финансиране за целта.

“Флората” става постоянен експо център

 “Флората” става постоянен експо център

Още през 2008 година Община Бургас започна да търси варианти за модернизация на своя експо център в Морската градина. Обектът е с перфектна локация и е свързан с една прекрасна традиция, дала и неговото име - ежегодното международно цветно изложение "Флора".

Съоръжението е проектирано и реализирано в началото на 80-те години на миналия век. То се състои от 3 броя конструкции оранжериен тип с обща площ 1347 квадратни метра. Изложбените халета имат метален скелет. Покритието е временно, двупластово от външна и вътрешна текстилна вата, и се сменя всяка година заради бързата амортизация. След дългогодишна употреба металните конструкции на павилионите са в неугледно състояние. Ако не се вземат мерки, в крайна сметка те ще станат и опасни.

Към настоящия момент "Флора" е с остаряла визия и е нерентабилна, тъй като ежегодните разходи по поддръжката са много по-големи от генерираните приходи. Липсата на отоплителна инсталация, пожароизвестителна и сигнално-охранителна система не позволява пълноценното и целогодишното ползване на съоръжението.

Желанието на Община Бургас е не да ремонтира постоянно старата конструкция от миналия век, а да изгради нещо красиво и трайно, което носи приходи, а не само разходи на града.

 

С това намерение администрацията подготви и спечели проект, одобрен за финансиране по инициативата ДЖЕСИКА, чийто ресурс идва от  Европейския фонд за регионално развитие. Програмата отпусна нисколихвен дългосрочен кредит за реализирането на проекта, който ще се тегли от банка.

Готвят линейния ускорител за първия му пациент през януари

Готвят линейния ускорител за първия му пациент през януари

Община Бургас се сдоби с нов линеен ускорител, след като спечели 6.5 млн. лв. по проект "Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен Център - Бургас".

Това е първият модерен линеен ускорител, спечелен по ОПРР, който ще заработи в България. Още няколко общини изпълняват подобни проекти, но, както с "Интегриран градски транспорт", те се учат от опита на Бургас.

"Комплексен онкологичен център - Бургас" ЕООД е част от специализираната онкомедицинска мрежа в страната. Той удовлетворява потребностите на населението на Бургаска и Ямболска област (550 000 души). В обслужвания регион се забелязва трайна тенденция за нарастване на онко заболяванията, като най-засегнатите локализации, при които е задължително лъчелечение, са: рак на млечната жлеза, рак на кожата, карцином на женските полови органи. Честа е заболеваемостта от карцином на белия дроб, карцином на ректума, сигмата, белите дробове, пикочен мехур, устни, простатна жлеза и мозък. Всички изброени видове онкологични заболявания ще могат да се третират с новия линеен ускорител, който има способността да унищожава раковите клетки в дълбочина, където и да се намират в човешкото тяло.

 

В началото на 2014 година ускорителят ще обслужи своя първи пациент. 

ОДЗ № 2 „Звездица Зорница“ грейна с нова визия

ОДЗ № 2 „Звездица Зорница“ грейна с нова визия

Изцяло е реновирано ОДЗ № 2 "Звездица Зорница". Детската градина в ж.к. "Зорница" посрещна своя 40 - годишен юбилей с напълно обновени павилиони и въведени модерни мерки за енергийна ефективност.

Ремонтните дейности са на стойност 300 000  лв.

ОДЗ № 2 "Звездица Зорница" е построено през 1973 година и това е първият му мащабен ремонт. Детската градина се състои от четири павилиона и административно-кухненски блок, и дворното пространство от 12 дка. В нея функционират с 12 градински групи, 1 седмична градинска група и 4 яслени групи, с общ брой деца 470 на възраст от 1 до 7 години.

 

Извършеният основен ремонт е свързан с подмяна на дограмата, полагане на топлоизолация и пребоядисване на всички сгради - 4 градински и една административна, което значително ще намали разходите за отопление през студените зимни месеци и ще предостави много по-комфортна среда за отглеждане на 470-те малчугани в градината.

Горно Езерово ще си има собствена пречиствателна станция за отпадъчни води

Горно Езерово ще си има собствена пречиствателна станция за отпадъчни води

Сериозно напредна изпълнението на "Интегриран проект за управление на питейните и отпадъчни води в кв. Горно Езерово, гр. Бургас". Той се финансира от Кохезионния фонд и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г".

Вече са изготвени необходимите работни проекти, за да може бургаският квартал да се сдобие със своя собствена локална Пречиствателна станция за отпадъчни води. Издадено е разрешение за строеж на съоръжението, благодарение на което ще се подобри чистотата на езерото Вая - Горно Езерово се намира на самия бряг на водоема и досега отпадъчните му води се изливаха директно в него.

Междувременно до момента по проекта, с който Община Бургас спечели солидно безвъзмездно финансиране от европейските фондове, е изпълнено следното:

 * Главни канализационни колектори от битова канализация - 1 190 м.;

* Второстепенна канализационна мрежа - 6 500 м.;

* Сградни канализационни отклонения - 259 бр.;

* Колектори от дъждовна канализация - 5 000 м.;

* Реконструкция на водопроводна мрежа - 5 400 м.;

* Сградни водопроводни отклонения - 238 бр.;

 

Остава да бъдат изградени още канално-помпена станция, 1 677 м. битова канализация, 906 м. дъждовна канализация и да се реконструират 3863 м. водопроводна мрежа.

Go To Burgas грабна отличие на престижния конкурс БГ САЙТ 2013

Go To Burgas грабна отличие на престижния конкурс БГ САЙТ 2013

Макар и наскоро стартирал, официалният портал Gotoburgas.com вече спечели своята първа награда от конкурса "Бг сайт" 2013. Той се провежда за четиринадесети път и е най-престижният форум за уеб-награди в България. На официалната церемония по награждаване снощи, Go To Burgas грабна отличие в категория "Адаптивни и отзивчиви сайтове", изпреварващ всичките осем номинирани в тази категория. Да бъде отзивчив и адаптивен един сайт, означава дизайнът и техническите му параметри да бъдат изпълнени така, че да може порталът да се използва на всички видове дигитални устройства - компютри, телефони, телевизори, таблети. Наградата получи Светослав Николов - директорът на "NK Software" - фирмата, разработила дизайна на мащабния туристически портал.

Gotoburgas.com е първият по рода си български сайт, отличаващ се със своя мащаб, функционалност и иновативност. Той  съдържа обща информация за града - история, природа, времето, начините за стигане до Бургас, възможностите за транспорт в рамките на града, подробна карта. В него се съдържа информация и за най-атрактивните места - музеи, галерии, атракции, паркове, плажове, археологически обекти, възможности за спорт, др. За всяко от тях има описание, снимки, информация, как се стига, контакти. Посетителите на GotoBurgas ще намерят информация и за актуалните събития по време на престоя си, за заведенията в града, възможностите за шопинг, безплатни wi-fi зони, болници, аптеки, таксита, др. Оттук туристите могат да организират и престоя си в града, тъй като сайтът дава възможност и за резервации на хотели. Сайтът е на три езика - български, английски и руски.

Започна пробивът към ул. “Струга”

Започна пробивът към ул. “Струга”

Със собствени средства Община Бургас започна да реализира първия етап от проекта за продължение на ул. "Янко Комитов" към ул. "Струга".

В момента се изграждат подпорните стени, които са с максимална височина от 9 м. Паралелно с това се изпълнява и нулевият цикъл за конструкцията на надлез над ЖП линия Бургас - Сарафово. Връзката на ул. "Янко Комитов" с ул. "Струга" се очаква  да бъде завършена през пролетта на 2014 година. Следващите етапи на проекта ще се изпълняват с финансовата помощ на големите фирми, работещи в района.

Новата пътна артерия ще е четирилентова. Тя има за цел да облекчи кръстовището при МБАЛ - Бургас /окръжна болница/, което е изключително натоварено, тъй като през него минават всички автомобили от комплексите "Зорница", "Изгрев" и "Славейков", плюс транзитния поток към Южното Черноморие.

Новата улица представлява и втора връзка на "Славейков" с останалата част на града. Немаловажен е фактът, че тя ще скъси и улесни пътя на хилядите бургазлии, работещи в бизнес зоната на този комплекс.

 

Проектът предвижда светофарна уредба на кръстовището между ул. "Янко Комитов" и ул."Струга", както и изграждане на велоалея и пешеходна зона по "Янко Комитов" /от страната на парка/.

ОДЗ № 5 „Иглика“ е с обновена визия

ОДЗ № 5 „Иглика“ е с обновена визия

Извършените ремонтни дейности са на стойност 298 208 лв. Те включват подмяна на дограмата, полагане на топлоизолация, хидроизолация и пребоядисване във всички 4 корпуса за отглеждане и възпитаване на деца от детска ясла и градина и административния павилион.

 

ОДЗ № 5 "Иглика" е построено през 1975 година и това е първи мащабен ремонт в детското заведение. Той ще намали  значително разходите за отопление през студените зимни месеци и ще предостави много по - комфортна среда за отглеждане на 385 - те малчугани в градината.

Община Бургас осигури заплати и осигуровки на още 50 безработни

Община Бургас осигури заплати и осигуровки на още 50 безработни

С проект по  ОП "Развитие на човешките ресурси" Община Бургас осигури заплати и осигуровки на още 50 безработни. Той се нарича "С грижа към хората - звено за услуги в домашна среда". Общата стойност на проекта е 238 529 лева, осигурени от Европейския социален фонд.

В звеното за услуги в домашна среда до момента са наети 50 безработни лица, регистрирани в Дирекция "Бюро по труда" - 47 лични асистенти, 2 социални работници и 1 касиер. Те ще осигуряват почасови грижи за общо 56 ползватели на услугата - деца и лица с трайни увреждания, възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване.

“Райна Княгиня” облече нова премяна

“Райна Княгиня” облече нова премяна

Община Бургас обнови напълно ОДЗ №7 "Райна Княгиня" в к-с "Славейков". То е почти неузнаваемо, тъй като до съвсем скоро фасадите на павилионите му буквално се разпадаха. Детското заведение е строено през 1981 година, но досега в него бяха извършвани само аварийни и козметични ремонти.

ОДЗ №7 "Райна Княгиня" е общинско детско заведение, в което се отглеждат, възпитават и обучават 200 деца, разпределени в 2 яслени и 6 градински групи. Ремонтът му е извършен със средства, осигурени от Община Бургас с проект по Националния екодоверителен фонд, на стойност 147 745 лв.

Обновиха ОДЗ №6 „Ран Босилек"

Обновиха ОДЗ №6 „Ран Босилек"

С изцяло променен външен вид ОДЗ №6 "Ран Босилек" посрещна зимата. Детското заведение е открито през 1975 г., но от 1989-та там не е правен  сериозен ремонт, а само частични спешни реконструкции. ОДЗ  №6 вече е изцяло обновено - санирано, с подменена дограма и поставена топлоизолация с партньорството на Община Бургас и Екодоверителен фонд.

Ремонтът е на обща стойност 110 000 лв., от които 15 % са общинско съфинансиране.

През 2009  и 2010 година, със средства на Община Бургас са изградени две детски площадки в ОДЗ-то и детски стадион с изкуствена трева.

И ОДЗ № 15 „Моряче“ е с модерен облик и въведени мерки за енергийна ефективност

И ОДЗ № 15 „Моряче“ е с модерен облик и въведени мерки за енергийна ефективност

Извършените ремонтни дейности са на стойност 93 625 лв. и включват цялостна подмяна на остарялата и амортизирана дървена дограма, полагане на топлоизолация и пребоядисване.

Сградата е обновена по линия на Националния екодоверителен фонд, а проектът е съфинансиран от Община Бургас.

Обединено детско заведение "Моряче" е открито на през 1977 г. и досега, вече 36 години, това е първият му мащабен ремонт.

ОДЗ № 8 „Брезичка“ e изцяло обновена

ОДЗ № 8 „Брезичка“ e изцяло обновена

Извършеният основен ремонт се реализира по линия на Международен фонд "Козлодуй" и фонд "ЕЕВИ" и включва: хидро и топло изолация на покрива, подмяна на дограмата, саниране на целия сграден фонд и пребоядисване. Извършени са и допълнителни  ремонти дейности - подновяване на входната пътека, главния вход по общинската програма за  Публично - частно партньорство, изграждане на нова спортна площадка и вътрешно освежаване на коридори, групи и офис.

 

Детска градина "Брезичка" е открита през далечната 1978 г. Това е първият мащабен ремонт в детското заведение. Той ще намали  значително разходите за отопление през студените зимни месеци и ще предостави много по - комфортна среда за отглеждане на 228 - те малчугани в градината.

Общината купува климатици за Морската гара

Общината купува климатици за Морската гара

На 17 декември Община Бургас сключи договор за доставка на оборудване за климатизация и вентилация на новата Морска гара. Средствата са осигурени по силата на ангажимент, поет от кмета Димитър Николов, тъй като в договора на строителя с Национална Компания Железопътна Инфраструктура тази техника не беше предвидена.

Стойността на договора е 177 000 лв. с включен ДДС.

Оборудването представлява:

1. Два броя въздухообработващи централи с вградена хладилна машина за климатизация на залата  за пътници.

2. Енергоспестяващ блок с рекуператор за вентилация, окомплектован с електрически калорифер.

3. Два броя вентилационни блокове с вътрешен хоризонтален монтаж за смукателно-нагнетателна вентилация на помещенията.

Според финансовите си възможности Община Бургас солидарно участва и при самото изграждане на Морската гара.