Плуване за бебета

Община Бургас стартира занимания във вода за бебета и малки деца

Изображение 1050805

Община Бургас стартира занимания във вода за бебета от 2 месеца и малки деца до 3-годишна възраст.

За спокойствието на родителите е желателно предварително да се извърши консултация с лекар педиатър, който да прецени наличието или липсата на здравен риск за бебето, както начина и продължителността на ползване на басейна.

Уроците по плуване за бебета, не само са отлична профилактика на настинки, сколиоза, прегърбване, нарушения на позата и мускулна дистония, но помагат на новородените за по-бързото и доброто им физическо, физиологично и психологическо развитие.

Ранното плуване и водните тренировки в басейна влияят положително на всички органи и системи в тялото на детето, като допринасят за тяхното развитие – дихателна система, кръвообръщение, опорно-двигателен апарат, централна нервна система. Освен всичко това, се повишава мускулният тонус, издръжливостта, координацията, добрият сън и увереността на детето.

Записвания се извършват във вайбър групата: „Вода Деца - Бургас” или в инстаграм: waterbaby_janna_burgas

 

АВТОР: Радостин Рачев

 

Важни инструкции за родителите, решили да практикуват Плуване за бебета

Часовете по плуване за бебета са специален метод за хармонично развитие на децата, насочен към физическото, психомоторното, интелектуалното и емоционалното развитие на детето.

Моля, прочетете внимателно информацията и инструкциите, от които се нуждаете, за да започнете!

=================================

Заниманията се провеждат на малкия открит басейн „Флора“ в Морската градина, на най-плитката част - 0,95 м.

Химичният състав на водата се контролира от автоматична дозираща система 24 часа в денонощието, като поне 3 пъти на ден се вземат проби от басейна и се правят измервания от персонала.

Стойности:

хлор - поддържа се в рамките на 0,3-0,6 на 10 ml.;

pH- поддържа се в рамките на 7,2-7,6 на 10 ml.;

Температура на водата: 28-30 градуса.

===================================

Биоцидните препарати са одобрени от Министерството на здравеопазването. В тази връзка и възможното въздействие върху здравето на децата по отношение на алергични реакции, кожни заболявания, очни заболявания, както и всякакви здравословни проблеми, е необходимо предварително да се консултирате с лекар с призната медицинска специалност "Педиатрия", който ще определи наличието или липсата на риск за здравето на децата, като вземе предвид ранната възраст, както и начина и продължителността на ползване на басейна.

===================================

Класовете са предназначени за бебета от 2 месеца до 3 години.

Провеждат се групово във вторник и четвъртък от 11.00-11.30 часа и 11.30-12.00 часа с уговорка в деня преди занятието в чата на „Вода деца - Бургас” във Viber. Линк към чата се дава от треньора на всички кандидатствали родители.

Децата в групите са разделени по възраст и възможности.

Продължителността на един урок е половин час.

По-младите членове на групата започват от 11:00 до 11:30 часа. За по-опитните членове на групата урокът започва от 11:30 до 12:00 часа.

В група могат да бъдат до шест майки с деца.

Цена:

- 2 лв. вход за басейн Флора (заплаща се на рецепция)

- 15 лв. такса за обучение (СК "Здраве"-09) (заплаща се на треньора)

==================================

Ако къпете бебето у дома при температури над 34-35 градуса, постепенно намалете температурата на къпане до 34-35 градуса. Това е оптималната температура за домашно къпане, защото детето е пасивно.

Оптималната температура за класове, когато детето е активно, е 30 градуса.

Но това също е временно явление. Детето в процеса на обучение се закалява и впоследствие спокойно реагира на температурата на водата по време на тренировка 27-28 градуса.

Трябва да се помни, че метаболизмът на детето е три пъти по-активен от този на възрастен. Следователно, ако за майката е малко хладно във водата, на детето е топло. Ако майката усеща водата като топла, то детето усеща водата гореща.

==================================

Вземете със себе си:

За мама или татко: бански, гумени чехли, шапка за басейн, хавлия, принадлежности за душ.

За бебе: пелена за повиване, пелена за плуване или специални шорти за плуване.

Удостоверение от педиатър за дете, че то е здраво и може да посещава басейн.

===================================

И най-важното!

Нахранете бебето 40-60 минути преди часа за плуване. Да сте добре отпочинали и в добро настроение, защото позитивното отношение, увереността и спокойствието на родителите са от особено важно значение! Ако родителят е спокоен и детето също ще бъде спокойно.

След заниманията във вода, дайте на детето си лека закуска след час и ще се радвате на отличен сън на бебето след водната тренировка.

==================================

Записвания за водните тренировки на:

Instagram : waterbaby_janna_burgas

Viber: +380 63 512 33 41

Трeньор: Жанна Пономаренко