Уникален софтуер събра световни учени в Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
петък, 20 април 2012
Публикувано от: Радостин Рачев
Уникален софтуер събра световни учени в Бургас

Правителствени делегации на 15-те най-развити държави и учени от различни краища на света участваха в двудневен научен форум в Бургас. Поводът бе презентация на създадения в Лабораторията по математична химия /ЛМХ/ към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" уникален нов софтуерен продукт (Q)SAR Toolbox 3, който прогнозира наличието на токсичност и канцерогенност на индустриално произведените химически съединения. Домакин на работната среща бе екипът на професор Ованес Мекенян - ръководител на ЛМХ.

За да се запознаят с качествата на новия софтуер, в Бургас пристигнаха делегати на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество /OECD/ - САЩ,  Канада, Япония, Франция, Великобритания, Германия, Италия, Дания, Швеция, Испания, Полша и др. и представители на най-големите международни химически компании, сред които Procter & Gamble, BASF, L'OREAL и др., които от години използват софтуерни продукти на на ЛМХ - Бургас.

Екипът на бургаското научно звено и гостите на международната среща бяха поздравени от кмета на Община Бургас Димитър Николов и от заместника му д-р Лорис Мануелян.

Създаденият в Бургас софтуерен продукт е проект на OECD и Европейската химическа агенция и е финансиран от ЕС. В изграждането му са обединени препоръките на водещи учени и институти от ЕС, САЩ, Канада, Япония.

Софтуерната разработка ще се използва за рискова оценка на близо 10 млн. природни и синтетични химически съединения, в т.ч. съединения влизащи в състава на продукти и стоки за широко битово потребление като прах за пране, пасти за зъби, парфюми, лекарства, дрехи, мебели, компютри и др. Програмата идентифицира опасни свойства като токсичност, канцерогенност, предизвикване на алергии и др. на химическите съединения.

(Q)SAR Toolbox 3 ще предпази хората от здравословни проблеми, ще замени опитите с животни, ще намали времето и цената за тестове. В момента при експериментални тестове за определяне на токсичност и канцерогенност, само в страните от ЕС, се жертват близо 10 милиона опитни животни на година, а икономическите разходи за преодоляване само на кожната алергия, се оценява годишно на 29 милиарда евро.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 5709 Последна промяна: 11:03:08, 20 април 2012