Кметът на Бургас обяви кандидатурата на града за Европейското първенство по лека атлетика през 2019 г.

Размер на шрифта: A A A Назад
Неделя, 6 Май 2012
Публикувано от: Кристина Вълчева
Кметът на Бургас обяви кандидатурата на града за Европейското първенство по лека атлетика през 2019 г.

Кметът на Бургас Димитър Николов бе награден лично от президента на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА) Хансйорг Вирц. Градоначалникът получи плакет на ЕАА за заслуги към развитието на леката атлетика. Награждаването бе преди началото на официалната вечеря дадена от Николов за Съвета на ЕАА, който заседава от 4 май в София.
"Бургас е град, който обича леката атлетика и прави всичко възможно за развитието на този спорт", каза в речта си пред гостите Димитър Николов и също награди президента на ЕАА. "Залата, която започваме да строим ще бъде един истински дом за леката атлетика, направен по всички световни изисквания. Ще се радвам да получим вашата подкрепа, за да се сбъдне мечтата ни Бургас да приеме Европейското първенство в зала през 2019-а", добави той, предаде сайтът на БФЛА. Президентът на ЕАА благодари на Николов за подкрепата, която оказва на леката атлетика и за уникалната зала, която ще се строи в града.

Вирц също така отбеляза, че Бургас е първият град в историята на атлетиката на Стария континент, който толкова рано обявява своята кандидатура за такъв голям форум. "Радвам се, че и Българската федерация по лека атлетика подкрепя с всички средства Бургас в това трудно начинание. Чест е за нас, че тук е и спортният министър на България и аз искам да го посъветвам да инвестира в българската федерация, защото тя е една от най-активните в Европа", каза президентът на ЕАА.

Хансйорг Вирц награди с плакет и президента на БФЛА и член на Съвета на ЕАА Добромир Карамаринов за приноса му в развитието на леката атлетика на Стария континент. Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков получи от Вирц сребърна писалка с пожелание да подписва с нея всички проекти на федерацията по лека атлетика. "Българското правителство и министерството подкрепят изключително много нашата федерация по лека атлетика", заяви в речта си министър Нейков. "Искам да подчертая, че в последните години нашето правителство прави всичко възможно да подкрепя всички региони в страната за изграждане на спортната база, която в миналото липсваше. До 2015 г ще имаме идеални условия за провеждане на първенства по лека атлетика от най-висок ранг. Искам да благодаря за подкрепата на ръководството на ЕАА и на всички гости тук, защото те показват със сърцата си, че обичат спорта лека атлетика". Министър Нейков връчи на Вирц специален подарък от МФВС. Добромир Карамаринов благодари на всички гости за участието им на заседанието в София. Той ги увери, че Бургас ще получи пълно съдействие от българската федерация. "Залата в града ще бъде готова през 2015 г и година по-късно ще приеме Балканиадата за мъже и жени. В годините от 2016 до 2018 г с нея Бургас ще е домакин на силни международни турнири по лека атлетика, за които вече имаме потвърждение", каза той.

 

TЕКСТ И СНИМКА: БФЛА И АГЕНЦИЯ "ФОКУС"

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 6834 Последна промяна: 09:31:47, 07 май 2012