Община Бургас прави еко зони при езерото Вая и Крайморие

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 23 Октомври 2012
Публикувано от: Стефан Минчев
Община Бургас прави еко зони при езерото Вая и Крайморие

6 кейови зони за отдих, туризъм, спорт, риболов и наблюдение на птици започва да изгражда Община Бургас. За старта на строителните дейности има заложени средства в бюджет 2012.

Кметът Димитър Николов изрази увереност, че обектите ще са изпълнени до първа пролет на следващата година. Тези еко зони са един от ангажиментите, поети от него на последните местни избори.

Новите пристани ще се намират на брега на езерото Вая /4 бр./ и на полуостров Форос в квартал Крайморие /2 бр./. Те ще имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Бетон няма да се използва. Всичко ще бъде изработено от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраните крайбрежия са защитени от закона и попадат в Натура 2000.

Новите кейови зони ще бъдат оборудвани с осветление и указателни табели. До тях ще бъде осигурен автомобилен достъп, за да може до водата да се закара кану или гумена лодка.

Проектът кореспондира директно с политиката на Община Бургас за развитие на туризма. Кейовете в Крайморие ще се намират в непосредствена близост до древната кула, открита на полуостров Форос, която предстои да бъде експонирана по атрактивен начин. Близо до кулата се намира орнитоложкият център "Пода", а и Крайморие, и езерото Вая са част от главния миграционен път на европейските птици "Виа Понтика".

При засилен интерес от страна на бургазлии и гостите на града ще бъдат изградени още такива еко зони.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 8309 Последна промяна: 14:35:38, 23 октомври 2012