Вазов, Ботев и Левски „оживяват” в Деня на будителите

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 26 Октомври 2012
Публикувано от: Кристина Вълчева
Вазов, Ботев и Левски „оживяват” в Деня на будителите

 

*На празника бургазлии ще се пренесат в стария Бургас с музиката на Георги Шагунов

 

Eдни от най-изявените български будители буквално "ще оживеят" по улиците на Бургас на 1 ноември - Деня на будителите. Актьори, преобразени  като Вазов, Ботев, Левски, Светите братя Кирил и Методий и Райна Княгиня ще спират минувачите и ще им подаряват изписани върху папирус фрази на известни български поети, писатели, възрожденци. Основното послание на инициативата, организирана от Община Бургас, е: да събудим духовността.

В атмосферата на стария Бургас ще имат възможност да се пренесат бургазлии вечерта на 1 ноември. Концерт, посветен на празника, ще представи за първи път 12 неизсвирени досега пред публика музикални произведения, композирани от Георги Шагунов.  Завещал на Бургас около 1 500 музикални произведения, Шагунов не случайно е наричан "бащата на бургаската музика". Спектакълът, в който освен музика, ще има танци и видео прожекция, ще се проведе в Културния дом на площад "Тройката" и е с начало 19.00 часа. Входът е свободен. Специален гост на събитието ще е именитият бургаски композитор и почетен гражданин на Бургас Кирил Дончев. Той ще се изяви като гост-диригент на Бургаския духов оркестър. В спектакъла, организиран от Община Бургас и Общество за духовни прояви,  участие ще вземат още Клуб по спортни танци "Бургас 75", актьорите Невена Цанева и Валери Еличов. Режисьор на спектакъла е Христо Симеонов.

Всички събития, включени в програмата на Деня на будителите както в  Община Бургас, така и в останалите 12 общини от областта са в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019. В тази връзка в навечерието на празника съвременни будители - художници, музиканти, актьори, писатели, чийто живот или творческа дейност са свързани с бургаския регион, ще отправят послание, с което ще изкажат подкрепата си за кандидатурата на града за културна столица. 

Повече за Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019 може да намерите тук: https://www.facebook.com/Burgas2019

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 6341 Последна промяна: 13:30:14, 26 октомври 2012