В “Славейков” строят спортно-медицински комплекс за 38 млн. лв.

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 5 Ноември 2012
Публикувано от: Стефан Минчев
В “Славейков” строят спортно-медицински комплекс за 38 млн. лв.

Кметът Димитър Николов, спортният министър Свилен Нейков и президентът на Българска федерация по борба Валентин Йорданов дадоха старт на проект за изграждане на нов спортно-медицински комплекс. Той се изпълнява от БФБ, в партньорство с Община Бургас и дружеството "ЕВРОБУЛ БФБ".

Теренът, върху който ще строи инвеститорът, е общински, с площ 23 264 кв.м., разположен в ж.к. "Славейков". И в момента там има съществуваща спортна инфраструктура /открит, покрит басейн, зали/, но тя е твърде амортизирана и част от съоръженията от години не са годни за използване.

 

Новият проект включва изграждане на:

* Покрит плувен басейн - 25 м.

* Медицински център и фитнес

* Две многофункционални спортни зали

* Тренировъчна зала по борба и зала за игри без топка

* Конферентни зали, хотелска и търговска част

* Открит плувен басейн с олимпийски размери - 50 м., съоръжен с нови трибуни.

 

Стойността на предвидената инвестиция е около 38 милиона лева, а срокът за изпълнение и завършване на обекта - 24 месеца.

Новият спортен комплекс ще е с осигурени паркоместа и достъп на хората с увреждания. След изтичане на 30-годишния срок на договора с Община Бургас за ползване на нейния терен, тя ще придобие безвъзмездно правото на собственост върху всички построени съоръжения и сгради.

 

Ето какво казаха участниците в днешното събитие:

 

Валентин Йорданов - президент на БФБ - "Бургаска област е люлката на българската борба - първият ни олимпийски шампион Никола Станчев и много други медалисти от световни и европейски първенства са бургазлии. Вярвам, че този спортен комплекс ще привлече младите и ще продължи традицията на успехите в бургаския спорт".

 

Инвеститорът Стефан Абаджиев от "ЕВРОБУЛ БФБ" - "Ще направим Бургас модерен център на спорта и спортната медицина. Благодаря на Община Бургас за бързото и компетентно съдействие - вече имаме издадено разрешително за строителство. В рамките на 2 години новият спортно-медицински комплекс ще бъде готов и открит".

 

Свилен Нейков - министър на физическото възпитание и спорта - "Браво на Бургас, който е първият град у нас, успял да се възползва от последните промени в Закона за физическото възпитание и спорта, за да може на партньорски начала с федерацията да почне изпълнението на този проект".

 

Кметът Димитър Николов - "Буквално часове след обнародването на новия закон подготвихме и подадохме документацията. Благодаря на Общинския съвет в Бургас, че гласува за реализацията на този полезен за града проект. Благодаря и на Българската федерация по борба, в лицето на Валентин Йорданов, че избра Бургас, за да направи такава крупна инвестиция. Не на последно място благодаря на бургаските борци, чийто глас също натежа, за да дойде проектът при нас. Следващата ни крачка ще е изграждането на представителна многофункционалната зала в Изгрев, за да може Бургас да е домакин на световни и европейски първенства в различни спортове".

 

Гости на днешната първа копка бяха областният управител Константин Гребенаров, председателят на местния парламент Снежина Маджарова, народните представители Димитър Бойчев, Галина Милева, Диана Йорданова, Стоян Гюзелев, кметовете на Средец и Приморско - Иван Жабов и Димитър Германов, много общински съветници.

Събитието уважиха и някои от най-успешните бургаски борци: европейските шампиони Янчо Патриков, Иван Гинов, Дончо Жеков, Стефан Иванов и Руси Петров, сребърният медалист от световно първенство Янчо Павлов, Ангел Сотиров, Христо Думанов и др.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 14069 Последна промяна: 12:41:39, 07 ноември 2012