Кметът Николов и министър Тотю Младенов откриха Общинско социално предприятие „Морски знаци“

Размер на шрифта: A A A Назад
неделя, 16 декември 2012
Публикувано от: Радостин Рачев
Кметът Николов и министър Тотю Младенов откриха Общинско социално предприятие „Морски знаци“

Кметът Димитър Николов и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който днес е на посещение в морския град, откриха новосъздаденото общинско социално предприятие "Морски знаци". То се помещава в партера на блок № 47 в бургаския жилищен комплекс "Славейков", а дейността му е свързана с изработка на изделия на традиционните български занаяти и сувенири с морска тематика и логото на Община Бургас.

Предприятието е създадено като част от изпълнявания от Община Бургас проект "Общинско социално предприятие "Морски знаци". Нови възможности в подкрепа на социалното включване", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

"Чрез ОП "Развитие на човешките ресурси" се създаде заетост за социално уязвими хора и възможността да осигурят прехрана за себе си и своите семейства, а чрез промените в Кодекса на труда ще се осигури допълнителна заетост за хората с увреждания чрез надомна работа. Общата стойност на този проект е 295 000 лв. Това е едно от общо 35 социални предприятия в страната, в които работят над 530 хора с увреждания", сподели министър Младенов. Той допълни още, че     стремежите са в следващия програмен период тази дейност да бъде разширена.

"Радвам се, че ОП "Развитие на човешките ресурси" даде възможност за създаването на това предприятие. Тук работят социално уязвими и хора с увреждания, които се адаптираха за много кратко време и изработват сувенири с висока художествена стойност и старание. В момента има на работа назначени общо 8 души от целевите групи, които изработват различни сувенири, но скоро чрез възможностите, които дава законодателството и надомната работа ще бъде осигурена заетост за около 50 души", заяви кметът Николов.

Отец Петър отслужи водосвет за здраве, а всички гости на събитието получиха подаръци, изработени от предприятието.

Социалното предприятие се състои от 2 помещения, санитарен възел, кухненски бокс и коридор. Общата му площ е 107 кв. м. То бе създадено през септември след основен ремонт и реконструкция на общинските помещения, които бяха съобразени изцяло с нужните условия за работа на хора в неравностойно положение.

Подменена е старата дограма, ел. и ВиК- инсталациите. Полoжени са шумоизолационни плоскости по таваните, нова подова настилка и осветителни тела. Направена е шпакловка на стени и пребоядисване. Изграден и оборудван е санитарен възел и рампа за хора с увреждания.

Помещенията са оборудвани с необходимата техника. Има избран персонал от общо 8 души от две целеви групи: хора с трайни увреждания и самотни или многодетни майки, както и социален работник, хигиенист и счетоводител.

Капацитетът на предприятието е между 30 и 300 броя от артикул на година и разнообразие от 30 различни вида сувенири, които ще бъдат разпространявани на пунктове в града и по Южното Черноморие.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на труда социалната политика Зорница Русинова, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, директорът на "Агенция социално подпомагане" - София Ивайло Иванов,  областният управител Константин Гребенаров, зам.-областния управител Севдалина Турманова, председателят на Общинския съвет Снежина Маджарова, заместник-кметовете Йорданка Ананиева и Лорис Мануелян, депутати от Бургас и представители на социални звена и НПО.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 24413 Последна промяна: 18:05:53, 16 декември 2012