Прерязаха лентата на обновения Център за временно настаняване на бездомни

Размер на шрифта: A A A Назад
неделя, 16 декември 2012
Публикувано от: Радостин Рачев
Прерязаха лентата на обновения Център за временно настаняване на бездомни

 

Официалното посещение в Бургас на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов продължи с откриване на обновения приют за бездомни хора в Бургас. Министър Младенов и кметът Димитър Николов прерязаха лентата и разгледаха основно ремонтирания Център за временно настаняване, намиращ се на ул. "Китка" № 5 в бургаския квартал "Акации".

"Центърът за временно настаняване на бездомни в Бургас е ремонтиран със средства по проект по програма "Красива България", който Общината спечели, на стойност 250 000 лв. - 200 000 лева финансиране от Министерството на труда и социалната политика и 50 000 лева от Община Бургас. Чрез Агенцията по социално подпомагане от догодина ще се търси максимална възможност дейността да е делегирана целогодишно от държавата. Това ще даде възможност капацитетът на приюта да бъде разширен. Подобни центрове има в София, Пловдив и Варна, а сега и в Бургас.", сподели по време на откриването министър Младенов.

"В момента в Центъра са настанени 23 бездомни хора, които имат осигурена топла храна, чисти стаи и медицинско обслужване. За тях се грижат по един медицински и социален работник, психолог и арт терапевт. Идеята ни е догодина да увеличим капацитета на приюта и в него да бъдат настанени 52 души", допълни кметът Димитър Николов.

Центърът за временно настаняване на бездомни хора представлява полумасивна едноетажна постройка с разгъната застроена площ от 525 кв.м. Повече от две десетилетия сградата бе неизползваема и през този период в нея не бяха извършвани ремонтни дейности.

Преди 2 години кметът Димитър Николов реши тя да бъде превърната в приют за бездомни. Тогава по негово нареждане част от помещенията бяха пригодени за използване и през изтеклите студени месеци в тях нощуваха хора, изпаднали в изолация от близки и познати, спящи в градинки, входове и под балкони.

След основния ремонт по проекта, приютът за бездомни отново отвори врати за нуждаещите се. През тази и следващите зими, обаче, те ще нощуват при много по-добри условия, близки до тези в дома на средния българин.

Извършени са следните строителни дейности - пълно обновяване на покривната конструкция, цялостно саниране на сградата, подмяна на дървената дограма с PVC, цялостна подмяна на улуци, на ВиК и ел.- инсталации, подмяна на дървените врати с нови, поставяне на фаянс и теракот, шпакловка и мазилка по стени, боядисване, смяна на подови настилки и изграждане на нов санитарен възел за хора с увреждания.

На събитието присъстваха и заместник-министърът на труда социалната политика Зорница Русинова, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, директорът на "Агенция социално подпомагане" - София Ивайло Иванов,  областният управител Константин Гребенаров, зам.-областния управител Севдалина Турманова, председателят на Общинския съвет Снежина Маджарова, заместник-кметовете Йорданка Ананиева и Лорис Мануелян, депутати от Бургас и представители на социални звена и НПО.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 29185 Последна промяна: 12:53:37, 17 декември 2012