Интерактивният атракцион „Подземният град“ ще може да се ползва и като бомбоубежище

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 31 Януари 2013
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Интерактивният атракцион „Подземният град“ ще може да се ползва и като бомбоубежище

 

С реализацията на проекта на Община Бургас за изграждане на интерактивен атракцион "Подземният град" в бомбоубежището на Приморски парк, съоръжението ще може да се използа и по предназначение, в случай на извънредни ситуации.

Това обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на общественото обсъждане на намерението на Община Бургас за поемане на дългосрочен дълг за реализирането на проекта.

Общественото обсъждане се проведе днес в  КЦ "Морско казино". На него присъстваха представители на културни институции, архитекти и граждани.

Със стартирането на проекта  съоръжението ще бъде изцяло ремонтирано, като му бъде направена  хидроизолация и вентилация.

Всички атракции в него също ще бъдат съобразени с ограниченията, които трябва да се имат предвид, когато се поддържа  бомбоубежище, уточни Ананиева.

За да не стихва интересът към "Подземният град", атракциите в него ще се сменят всяка година, стана ясно още по време на общественото обсъждане.

Финансовият анализ на проекта показва, че той ще е печеливш, категоричен бе зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев, аргументирайки се с цифри пред присъстващите.

Максималната стойност на проекта е 2 200 000 лв. Той ще бъде финансиран от Регионален фонд за градско развитие АД и Сосиете Женерал Експрес банк АД по Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските районни JESSICA, в рамките на ОП "Регионално развитие 2007-2013". Максималният размер на дълга  е  до 2 110 000 лв. До 700 000 лв. ще бъдат предоставени от Регионалния фонд за градско развитие и до 720 000 евро от СЖЕБ.

С приходите от атракциона  ще се погасяват вноските по дълга, като Общината ще има готовност при по-слаби по посещаемост месеци да оказва финансова помощ. Максималната сума,  предвидена в случай на нужда, е до 50 000 лв. на година.

Предложенията и препоръките, направени по време на общественото обсъждане, както  и самият проект, ще бъдат внесени за разглеждане на сесия на местния парламент през месец март.

Ако  изграждането на интерактивния атракцион  получи одобрението на общинските съветници, през април се очаква да бъде подписан договорът за финансиране и обявени поръчките за проектиране.

"Подземният град" може да бъде открит за посещения до края на годината. Интерактивният атракцион ще се управлява от Общинско предприятие "Летен театър, фестивали и концерти".

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 7501 Последна промяна: 14:38:53, 31 януари 2013