Кметът и министър Воденичаров дадоха старт на строителството на модерния спортен комплекс в ГРЕ и ПМГ

Размер на шрифта: A A A Назад
Неделя, 17 Февруари 2013
Публикувано от: Радостин Рачев
Кметът и министър Воденичаров дадоха старт на строителството на модерния спортен комплекс в ГРЕ и ПМГ

Кметът Димитър Николов и министърът на образованието, младежта и науката акад. Стефан Воденичаров, който е на тридневно посещение в морския град, дадоха официален старт на изграждането на модерния спортен комплекс на бургаските гимназии ГРЕ "Г. С. Раковски" и ПМГ "Акад. Н. Обрешков". Министърът бе придружен от почетния гражданин на Бургас акад. Никола Съботинов.

Началото на строителните дейности бе отбелязано с тържествен водосвет.

"Убеден съм, че със строителството на този спортен корпус учениците от Бургас ще могат да се изградят като още по-добри личности. Още древните гърци са казали - учение и физическо израстване. Това са двете неща, които правят личността", сподели министърът на образованието акад. Воденичаров.

"Благодаря на Министерски съвет и Министерството на образованието за подкрепата на проекта за реализиране на най-модерния училищен спортен комплекс. Новите спортни зали и площадки, които построихме в последните години са пълни със спортуващи деца. С изграждането на спортния комплекс ще постигнем още една наша цел - децата да станат от компютрите и да водят пълноценен и здравословен начин на живот", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Новият спортен училищен център ще бъде на три нива. Той ще разполага с басейн с полуолимпийски размери, с фитнес зона, спортна зала за волейбол и баскетбол, зала за борба, гимнастика, спортни танци и други спортове на закрито. Всички зали ще бъдат оборудвани с най-съвременните спортни съоръжения и с необходимите обслужващи помещения - лекарски кабинети, стаи за треньори, душове, съблекални, санитарни възли и др. На последния етаж ще има помещение, което да изпълнява функциите на галерия за изложение на спечелените купи, медали и грамоти от бургаските ученици и панорамна тераса.

Физкултурният салон, който сега ползват 2 100 - те  ученици на ГРЕ "Раковски" и ПМГ "Н. Обрешков", които делят една сграда, е с размери 25 на 15 м., които са крайно недостатъчни за нуждите и на двете учебни заведения. Изграждането на новия спортен комплекс, не само ще реши този проблем, но и ще позволи в него да се провеждат всички останали междуучилищни и други ученически състезания от спортния календар на Община Бургас.

Сградата ще бъде с височина над 20 м., застроена площ от 931 кв. м. и разгъната застроена площ от 4230 кв. м.

Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца, но фирмата - изпълнител се закани да завърши по-рано спортния център. Финансирането е в размер на 3 900 000 лв., осигурени от Министерски съвет, образователното министерство и общинския бюджет на Бургас.

Новият спортен корпус ще бъде с въведени мерки за енергийна ефективност и достъпна архитектурна среда за хора с увреждания. Към него ще бъде изградена стоманобетонова рампа и ще бъде монтирана електрическа платформа - подемник. На всички основни нива в сградата ще има асансьор и санитарни възли, съобразени с нуждите на хората с увреждания.

По проект видовете строителни материали и екстериорът са такива, че да кореспондират с архитектурата на основната училищна сграда.

На събитието присъстваха още областният управител Константин Гребенаров, заместник-областните управители доц. Севдалина Турманова и Атанас Терзиев, зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет Снежина Маджарова, народни представители от Бургаска област, общински съветници, директорът на РИО - Бургас инж. Виолета Илиева, директорите на ГРЕ "Раковски" и ПМГ "Н.Обрешков" Радостина Георгиева и Станчо Славов и представители на фирма-изпълнител.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 9043 Последна промяна: 18:32:40, 17 февруари 2013