Дългият културен уикенд на “Включи града” започва още в четвъртък

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 18 Март 2013
Публикувано от: Кристина Вълчева
Дългият културен уикенд на “Включи града” започва още в четвъртък

За първи път фестът тръгва ден по-рано с две в едно - литературна премиера и фотоизложба

 

По-цветно и по-интригуващо  второ издание обещава най-младият бургаски фест "Включи града". През 2012 г. бургазлии се наслаждаваха на три пълни с разнообразни събития дни. Тази година културният уикенд се удължава и започва още  в четвъртък, 21 март.

Първото събитие в афиша е  литературна премиера и фотоизложба ведно. Мястото е зала "Георги Баев" в  Културен център Морско казино, началото - 18 ч.

Диана Саватева и Елена Фотева от екипа на вестник "24 часа" показват, че журналистика и изкуство могат да си партнират успешно. "Градът - любовна карта" е втората поетична книга на Диана. Тя е отпечатана по проекта на Община Бургас за издаване книги на бургаски автори. Редактор е поетесата Венда Райкова, корицата е илюстрирана с картина на проф. Светозар Бенчев, а художественото оформление е на Петър Пецин.

"В поезията избирам асоциацията пред описанието, загатването вместо изричането,  уважавам правото на читателя "да допише" стиха", казва Саватева.  Какви ориентири да следваме в "любовната карта на града" - отговорът може би ще получим от други двама поети - редакторът на книгата Венда Райкова и  Росен Друмев, редактор в списание "МОРЕ".

Стихове от трите цикъла в книгата - "Ореолът на болката", "Памет за щастие" и "Незаличимо", фрагменти, обединени под названието "Думи, освободени от гравитацията", както и откъси от т.нар. "Безкрайна поема" на премиерата ще представят приятели на Диана Саватева.

"Те са по-развълнувани от мен, защото за повечето от тях това е извънредно събитие - да застанат пред публика и да четат поезия",  разкрива авторката.

Кои ще бъдат рецитаторите, ще остане тайна до четвъртък. Не е тайна обаче, че те са приятели и на другия автор в събитието - Елена Фотева. "Репортажното снимане е моето ежедневие, но това не означава, че през обектива не виждам живота и по друг начин, всъщност не разделям фотографията на вестникарска и художествена,  наричам добрият кадър креативен - той не просто изобразява, а събужда усещания, провокира размисъл",  смята Елена Фотева. С нейни черно-бели фотографии е илюстрирана и "Градът - любовна карта". Те ще бъдат експонирани  в зала "Георги Баев" заедно с други творби на Фотева.

Музикалният избор за събитието е на Петър Генчев.

Очакваме ви, за да ВКЛЮЧИМ ГРАДА заедно. Фестивалът ще се продължи до 24 март в Морската градина, а всички събития са с вход свободен.

 

"Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

 

"Включи града" е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4005 Последна промяна: 10:42:22, 18 март 2013