Изграждат графити стена в Морската градина в Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 18 Март 2013
Публикувано от: Кристина Вълчева
Изграждат графити стена в Морската градина в Бургас

С още едно пространство за градско изкуство ще се сдобие Морската градина на Бургас съвсем скоро. В стена за графити ще бъде превърната стара и недобре изглеждаща паркова конструкция, намираща се до крайбрежната алея, в непосредствена близост до друго културно пространство - Графичната база. Идеята за облагородяване на мястото и трансформирането му в галерия на открито, носеща името "Стенографика", е на Хамалогика и ME Click. Строително-ремонтните дейности се осъществяват и финансират от Община Бургас. Освен изграждане на стена за рисуване, проектът включва още монтиране на пейки и масички. Предвид близостта на мястото до плажа и сърф-базата, пейките ще бъдат направени от стари сърф-дъски. Масичките пък ще дават възможност на тях да се играе шах. Визията е съобразена с цялостния  архитектурния облик на Морската градина. Проектът продължава политиката на Общината за подобряване на съществуващите и създаване на нови пространства за изкуство и култура.

"Стенографика" ще бъде готова за началото на "Включи града", който започва този петък и ще продължи и през уикенда.

В рамките на два от фестивалните дни, на 23 и 24 март (събота и неделя) от 11 до 17 часа художници ще изрисуват чисто новата стена с графити на тема "Плажна култура". Ще се проведе и работилница за графити (двата дни от 14 до 17 ч.), в която всеки записал се, ще може сам да опита тази рисувателна техника. Ще има работилница, по време на която ще бъдат създадени сърф-пейките (двата дни от 11 до 17 ч.). Записването за участие в работилниците става с изпращане на е-мейл на [email protected]. През цялото време участници и публика ще се радват на хамаци от "Айляк Хамак", които ще бъдат разположени в парка зад стената, както и на джаз-саундтрак от DJ Pheel.

"Стенографика" ще остане като пространство за изкуство в градска среда и след "Включи града", като визията на стената ще бъде променяна във времето. Рисуването на нея ще бъде регламентирано със специален "графити кодекс". Идеята е мястото да продължи да се развива и в бъдеще да бъде използвано и за други културни събития - изложби, пленери, др.

 

Фестивалът "Включи града" се организира от  Община Бургас в рамките на проект "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Всички събития са с вход свободен.

Фестивалът е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.

 

Повече информация може да намерите на:

www.vkluchigrada.com

https://www.facebook.com/Burgas2019

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4325 Последна промяна: 12:15:23, 18 март 2013