Над 20 късометражни филма в афиша на „Включи града“

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 19 Март 2013
Публикувано от: Кристина Вълчева
Над 20 късометражни филма в афиша на „Включи града“

Почитателите на киното, и най-вече неговите кратки форми, ще могат да избират между широка гама от филми по време на тазгодишното  издание на фестивала "Включи града", който ще се проведе от 22 до 24 март в Морската градина на Бургас. И в трите дни на фестивала - петък, събота и неделя от 19 часа в Културен център Морско казино, зала "Георги Баев" ще бъдат прожектирани над 20 късометражни ленти.

Авторски ленти на любители и професионалисти от цяла България ще можем да видим по време  филмовия маратон, а две от лентите идват директно от съседска Македония. Отличително за тази година е не само големият брой филми, а и разнообразието от жанрове, които те предлагат - някои от лентите са с историческа тематика, други - разглеждат социални проблеми, трети показват нестандартен поглед към заобикалящия ни свят.

Премиера пред българска публика ще направи документалният филм на бургазлията Веско Чолаков "Облаците летят на запад". През март 2010 г. филмът е показан за първи път едновременно на Европейския независим филмов фестивал в Париж и на Филмовия фестивал на университета в Торонто, Канада. Лентата има три номинации за Най-добър студентски филм, две за Най-добър късометражен, специално отличие за впечатляващи специални ефекти и Награда на публиката на Международния филмов фестивал за талантливи младежи в Сиатъл, който е най-големият фестивал за младежи в Америка.

Свои творби на фестивала ще покажат и други участници от Бургас,  Ямбол, Карнобат, София и др., а най-харесваният от публиката филм ще бъде отличен с награда.

Извън късометражната програма, именитият и познат във филмовите среди режисьор Стилиян Иванов  ще представи на публиката на "Включи града" три от своите филми. Стилиян е автор и режисьор на повече от 29 документални филма и отличен на редица кинофестивали. В петък от 20 часа в големия купол на Флората ще бъдат прожектирани "Траките" и "Истината за Орфей", а в неделя на същото място от 20 часа публиката ще може да види документалната лента "И това е България".

Прожекциите, както и всички останали събития в рамките на фестивала "Включи града" са с вход свободен. Повече информация за програмата на www.vkluchigrada.com.

 

Фестивал "Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

"Включи града" е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3733 Последна промяна: 11:22:33, 19 март 2013