Общинска АНТИСПИН кампания с мото: "Животът е безценен!"

Четвъртък, 16 Май 2013
Публикувано от: Мария Даскалова
1

Във връзка с отбелязване на Третата неделя на м. май /19 май/ – Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН Отдел "Здравеопазване и превенции”, Община Бургас инициира Общинска АНТИСПИН кампания съвместно с: РЗИ, Сдружение "Равновесие“, Сдружение "Доза обич“, Фондация "Областен ромски съюз“, "Каритас Бургас, Общински младежки клуб "J.J.Cool A“, Община Бургас“ , БМЧК, ОСНВ.

АНТИСПИН кампанията е под мото: "Живътът е безценен!“  и се подкрепя от Местен координационен офис по СПИН и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерство на здравеопазването.

Тази година се отбелязва 30-тата годишнина от началото на честването на този ден.

 

 

На 18.05.2013 год. /събота/:

      

 - от 10:30 – 13:30 часа - Извършване на бързо и анонимно тестване на ХИВ в  мобилни лаборатории, разположени на възлови места в гр. Бургас: "Пантеона“, "Трия Сити Център” и  пред Часовника на Община Бургас; Мотивиране на гражданите да се възползват от услугите по доброволно и анонимно консултиране и изследване на своя ХИВ статус от екипи обучители на връстници;  раздаване на информационни материали, предпазни средства.

 

 

  - от 18:00 - 20:00 часа- Раздаване на информационни материали, предпазни средства  и мотивиране на млади хора за изследване на своя ХИВ статус от доброволци на Общински младежки клуб "J.J.Cool A” и екипи обучители на връстници  в предпочитани заведения от младите хора в централната част на гр. Бургас.

 

 

На 19.05.2013 год. /неделя/:

 

    -от 18:30 – 20:00 часа – уоркшоп пред сградата на Културен център "Морско казино“ за изработване на сърца с послания /от цветни листи/. Участници са доброволците от Общински младежки клуб "J.J.Cool A“, Община Бургас, БМЧК, ученици, граждани.

 

    -от 20:00 часа - Запалване на традиционната огнена панделка пред паметника на моряка в Морската градина от екип обучители на връстници, доброволци, техни връстници,  граждани и гости на Бургас.

 

За първи път този ден се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

 На 19.05.2013 год. /неделя/ призоваваме всички да се присъединят към Международния ден и в 21 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност  към скръбта на близките на засегнатите от ХИВ/СПИН! Да отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН!

  

ДА ПРЕКЛОНИМ ГЛАВА ЗА МИНУТА И ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА СПИН !

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1310 Последна промяна: 16:39:03, 16 май 2013