Пет италиански града „ЗА“ Бургас да бъде Културна столица на Европа

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 21 Юни 2013
Публикувано от: Кристина Вълчева
Пет италиански града „ЗА“ Бургас да бъде  Културна столица на Европа

С бурни аплодисменти и възгласи "браво" беше приета презентацията на Кандидатурата на Бургас за Културна столица на Европа, представена в рамките на Българо-италиански форум, провел се в гр. Пловдив преди два дни. Пет италиански града - Сиена, Равена, Мантуа, Бергамо и Палермо  заявиха желание за партньорство с Бургас. Подкрепа за бургаската кандидатура изразиха от Комитет "Италия - България". Поздравления за презентацията си Бургас получи и от конкурентни за  титлата български градове.

В конференцията участие взеха представители на 7 града от Италия и 6 от България  - всички те кандидати за Европейска културна столица през 2019 година.

"Бургас 2019" беше представен с кратък филм, показващ културния живот на града - многообразието от събития, артисти и публика, както и обединението на общините от Бургаска област в подкрепа на кандидатурата. Във филма известни личности от сферата на изкуството дават своя отговор на въпроса "Защо Бургас", а след изглеждането му всеки зрител ще намери отговора и за себе си. Филмът е субтитриран на английски език, така че посланието му да достигне до максимално широка публика. От днес може да го видите по екраните на улица  "Александровска", както и в Youtube канала на Бургас 2019: http://www.youtube.com/watch?v=lyF9_GfpXus . През летните месеци ще   бъде показан и в 12-те града от Бургаска област, обявили се в подкрепа на кандидатурата.

През 2019 г. един български и един италиански град ще бъдат удостоени с титлата "Европейска столица на културата". В битката за престижното звание Бургас участва в партньорство с общините в региона - Созопол, Царево, Малко Търново, Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Руен, Камено и Средец. Повече за инициативата "Бургас 2019":  https://www.facebook.com/Burgas2019

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 12455 Последна промяна: 15:33:41, 29 януари 2021