Предлагат “Парк Океанариум” да има 42 аквариума и делфинариум със 700 места

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 30 Август 2013
Публикувано от: Стефан Минчев
Предлагат “Парк Океанариум” да има 42 аквариума и делфинариум със 700 места

В Бургас се проведе обществено обсъждане за изграждането на "Парк Океанариум - воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк Езеро". Форумът бе организиран от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД - представител на фирмата-инвеститор - "Мостовик", която има готовност да вложи в проекта 100 млн. лв.

"Желанието ни е този комплекс да стане емблема на Бургас. Имаме опит - в момента приключваме с изпълнението на подобен проект в далечния изток на Русия, във Владивосток", заяви Павел Сатонкин - изпълнителен директор на "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД.

Инвеститорът предлага строителството да премине в 4 етапа - най-напред да се изгради аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен център, а накрая хотелска част.

Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат.

Аквапаркът е замислен като 3 преливащи една в друга зони - първата ще е откъм морето, по-шумна и весела; втора откъм Атанасовско езеро - пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни. Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона.

Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море - всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заяви Павел Сатонкин.

 

Океанариумът ще съдържа 42 аквариума. И там пространството е замислено в отделни зони:

 

- Български реки и езера

- Морета и океани

- Тропически риби

- Черно море

- Тропическа дъждовна гора.

 

Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобно нещо, твърдят инвеститорите. Познавателният център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.

 

Пространството е зонирано по следния начин:

 

- Енергия и движение

- Четирите стихии

- Илюзии

- Експерименти.

 

На това място посетителите могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти.

Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи.

Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.

На обсъждането присъстваха много бургазлии, които активно задаваха въпроси и искаха да се уверят, че всичко ще бъде изпълнено по възможно най-щадящ природата начин. Сред тях беше и архитект Кирил Кирилов, който е проектирал през 80-те години на миналия век бургаски делфинариум, но впоследствие атракцията се изгражда във Варна.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 18165 Последна промяна: 16:38:07, 30 август 2013