Изящната баня на Сюлейман Великолепни ще е готова до есента

Размер на шрифта: A A A Назад
четвъртък, 07 август 2014
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Изящната баня на Сюлейман Великолепни ще е готова до есента

* Аква Калиде посреща в пълния си блясък  туристи догодина

 

Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Аква Калиде ще бъде готова през есента. Догодина впечатляващият културно-исторически обект с национално значение ще посреща туристи в пълния си блясък.

Кметът Димитър Николов се убеди на място, че обновителните дейности, финансирани от Община Бургас, вървят в срок и ще приключат до есента.

Впечатляващата постройка вече е изцяло реставрирана, като при  мащабната реконструкцията е следвана стриктно автентичната й визия. Тя е облицована в мрамор и характерна за Ориента керамика.

Източният шик на банята се допълва от естествено и художествено осветление.

Идеята е банята на Сюлейман от 17 век да бъде превърната в туристическа атракция - жив музей на минералната вода и лечебните процедури.

Община Бургас има цялостна концепция за експозиция на всички артефакти от Аква Калиде пред местните жители и туристи. Поетапно след археологическите разкопки стартира реставрацията, консервацията и социализацията на археологическия комплекс.

Следващият етап предвижда пространството зад чешмата, която Община Бургас изгради наново, да бъде благоустроено. Там ще бъде изградена постройка в същия архитектурен стил като банята.Тя ще бъде заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има  още информационен център, зала за презентации и кафене, обясни Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование и култура.

След това ще стартира изграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти.

Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити на Аква Калиде - златни монети, медицински инструменти, пособия за баня.

Ще бъдат поставени и указателни табелки и визуализации на всички обекти в архитектурния резерват.

 

 

Активните археологически проучвания на Аква Калиде стартираха през 2009 г. под ръководството на тогавашния директор на Регионалния исторически музей - Бургас н.с. Цоня Дражева, която до последния си дъх работи на обекта. Впоследствие  археологическите дейности пое  друг виден археолог - Димчо Момчилов. През този период са открити много находки и артефакти, доказателства за богатата история на термите през вековете, като най- ранните са от V- IV хил.пр.Хр.

Археолозите са открили останките от Светилището на Трите нимфи, покровителки на лечебната минерална вода. Счита се, че то е изградено от римския император Траян в началото на II век.

 

Разкрити са още находки от времето на византийския император Константин IV Погонат и султан Сюлейман Великолепни.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 9700 Последна промяна: 09:19:50, 07 август 2014