Бургаско момиче прослави България на Младежките олимпийски игри

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 28 Август 2014
Публикувано от: Анелия Казакова
Бургаско момиче прослави България на Младежките олимпийски игри

С  успехите  СК "Бей Син" извоюва домакинството на Бургас за Европейско първенство по ушу`2016

 

17-годишната Камелия Колева от СК "Бей Син" - Бургас зае 7-мо място в генералното класиране на турнира по ушу на Младежките олимпийски игри в Нанджин, Китай - събитие, което се случва за първи път в българската ушу история.

Днес в Заседателната зала на община Бургас заместник-кметът по финанси Красимир Стойчев връчи на Камелия и на президента на СК "Бей Син", Стефан Колев символични подаръци и благодарствени писма от името на кмета Димитър Николов.

 "Много се гордеем с вас и вашите успехи. Седмо място на такъв форум е световен успех, след четири години съм сигурен, че ще посрещнем Камелия като олимпийски шампион", каза г-н Стойчев. 

 

Възпитаничката на Математическата гимназия е трикратна световна и трикратна европейска шампионка по ушу. В Китай тя участва във финала на дисциплините тайчи и тайчи дзен, и в двете се класира на седно място. "Благодаря на родителите си за любовта и помощта им. За мен това беше сбъдната мечта и изпитание, защото участниците от другите държави бяха изключително добре подготвени. Съжалявам, че заради сериозна контузия на коляното изпуснах цял месец от тренировките", каза родната шампионка.

За сравнение много от състезателите на Олимпиадата са имали по 30 души персонал. Камелия е пристигала в Китай единствено със своя треньор и баща, тъй като България не отпуска квота за този спорт.

"Помогнаха ни фирми и приятели за пътуването. Сега гледаме към следващите предизвикателства. С единодушното ми избиране преди месец за председател на Българска федерация по ушу, взех решение да преместя централата й в Бургас. Съвместно с Община Бургас ще започнем изграждането на зала по ушу, в която ще могат да се тренират всички видове бойни изкуства. След това стартира подготовката за спечеленото домакинство на Бургас за Европейското първенство по ушу през 2016", каза президентът на "Бей Син" - Стефан Колев. Грандиозното събитие ще се състои през месец май.

"Това е форум с огромна важност, тъй като с ушу се занимават над половин милиард души по света. До края на 2014 пак в Бургас ще проведем и Балканската купа по ушу", допълни той.

Стефан Колев не пропусна да благодари на родителите на децата от клуба. На 25 август малките състезатели се завърнаха от Балканско първенство по ушу в Сърбия. Там в конкуренция с представители на 10 държави те завоюваха 17 медала, 10 от тях златни. Мартин Панков и Васил Русев от "Бей Син", Даниел Куцаров от "Атила" са били избрани  да участват с демонстрации в Гала вечерта при закриването на състезанието.

 

Началникът на отдел "Спорт" в Община Бургас - Весела Деведжиева увери, че при предстоящата актуализация на бюджета ще бъдат заделени средства за клуба на шампионите.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3928 Последна промяна: 16:01:47, 28 август 2014