Бургас вече има модерно рибарско пристанище

Четвъртък, 18 Юни 2015
Публикувано от: Мариета Ханджиева

Бургас вече си има красиво и модерно рибарско пристанище. То прилича на амфитеатър в морето и от него се разкрива уникална гледка към Бургаския залив.

Новата придобивка на града беше открита официално днес от премиера Бойко Борисов и кмета на Община Бургас Димитър Николов. По време на церемонията рибари разпънаха във водите на пристанището транспарант с надпис "ОБИЧАМЕ БУРГАС".

Въпреки дъжда, на церемонията присъстваха десетки бургазлии.

Рибарското пристанище е чудесно място за отдих и разходка.То има капацитет за над 100 плавателни съдове до десет метра, 20 места за лодки от 10 до 15 м. и десет места за кораби до 20 метра.

На специално обособено място - покрито тържище, бургазлии и гостите на града могат директно да си закупят току-що уловена риба от местните "морски вълци". В пристанището има хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е изградена покрита работилница, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове има колонки за електрозахранване и водоснабдяване. Цялата пристанищна територия е осветена с енергоспестяващо лед осветление и се наблюдава от система с 29 камери и записващи устройства.

"Преди 3 години, когато бяха бурите, бяхме тук и сега не мога да позная това място. Толкова добре изглежда. Това е първото пристанище в България, изградено по ОП "Рибарство", заяви премиерът Борисов и допълни, че предстои и укрепване на свлачището, което ще позволи да се доизгради красива морска и велосипедна алея, която ще свързва Бургас със Сарафово.

 

Кметът Димитър Николов заяви, че изграждането на порта е важна крачка за съхраняването и развитието на риболова, който е потомствен поминък за региона. Той пожела наслука на рибарите, честити на бургазлии новата придобивка и благодари за подкрепата на министър-председателя.

 

На откриването присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на транспорта Ивайло Московски, областният управител Вълчо Чолаков, народни представители, общински съветници.

Официалната церемония по откриването на най- новия български порт беше извършена от матросите от Военноморска база Атия, ръководени от комодор Мален Чубенков.

 

Местните рибари изненадаха Борисов с тематична картина. Председателят на сдружението Здравко Сърмов благодари за отличните условия за извършване на риболовна дейност, които предоставя новият обект.

"Това е най- хубавото рибарско пристанище, което съм виждал, а съм обиколил целия свят", сподели пред премиера морякът ветеран Димитър Бандаров.

 

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 9162 Последна промяна: 15:33:41, 29 януари 2021