Потенциалът на Бургас: Между 2000 и 4000 нови работни места в аутсорсинг и IT индустрията в следващите 5 години

Понеделник, 27 Юли 2015
Публикувано от: Стефан Минчев
Аутсорсинг

Между 2000 и 4000 нови работни места в аутсорсинг индустрията в следващите 5 години е потенциалът на Бургас. Това стана ясно днес по време на среща, очертаваща перспективите за развитие на този бизнес сектор у нас. В нея участваха кметът Димитър Николов, Стефан Бумов - председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация, Илия Кръстев - член на УС, отговарящ за образованието и професионалното развитие на Българска аутсорсинг асоциация, представители на университетите в Бургас, БТПП - Бургас и Търговско-индустриална камара - Бургас.

"Тук компанията "Съдърланд" започна преди година със 100 души. В момента набират нови кадри и до няколко месеца персоналът им ще стане 500 души. Заявката им е да ги увеличат до 2000. Това е само една фирма от този сектор, а Община Бургас има готовност и желание да помага на всички. Заплатите започват от 1000 лв. и стигат до средноевропейско ниво. Бургас е вашият верен и точен партньор - няма по-подходящ от нашия град", каза кметът Николов.

Стефан Бумов очерта проблемите и перспективите за развитие на аутсорсинг индустрията у нас. Като най-голяма трудност бе отчетена липсата на достатъчно квалифицирани кадри. На компаниите от сектора се налага да привличат специалисти от други държави.

"Ако на пазара на труда се появят 50 000 квалифицирани българи, веднага ще се появят толкова работни места и те ще бъдат наети до един. Учете езици! Английски е добре, но много се търси владеенето на немски, френски. Ученето на чужди езици трябва да започва от детската градина", заявиха Стефан Бумов и Илия Кръстев.

В отговор на тези нужди Община Бургас вече започна да организира различни езикови обучения в новия си Бизнес инкубатор. На днешната среща университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет изявиха желание и бяха приети като асоциирани членове на Българска аутсорсинг асоциация.

В тази браншова организация членуват 30 компании, които се развиват в няколко направления: управление на IT процеси, управление на бизнес процеси, HR - човешки ресурси, управление на юридически процеси и управление на изнесеното знание в подкрепа взимането на бизнес решения. Заетите в индустрията са 25 000 души, а реално изпълнимата цел е в следващите години да станат 65 - 80 000 души. Аутсорсинг индустрията дава 3 % от брутния вътрешен продукт на държавата, с тенденция да го увеличи до 5 %. Компаниите, които работят в нея, са основно български, американски, холандски и британски. В две отделни световни класации България е класирана в десетката на най-перспективните държави за развитие на този бизнес.

Българска аутсорсинг асоциация за пореден път изказа мнение, че Бургас има всички предпоставки да се превърне в център за аутсорсинг на бизнес процеси и ИТ фирми. Затова градът ще бъде промотиран активно пред потенциалните инвеститори. Негови основни предимства са многото млади хора, международното летище, добре развита инфраструктура, комуникации и отличните отзиви на вече заработилите тук компании за пълното съдействие и подкрепа, които получават от Община Бургас.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4211 Последна промяна: 15:23:11, 29 януари 2021