За първи път в Бургас градският транспорт се движи в самостоятелно обособени бусленти

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 15 Септември 2015
Публикувано от: Димитър Шишманов
За първи път в Бургас градският транспорт се движи в самостоятелно обособени бусленти

В Бургас вече действа въведеното ново транспортно-комуникационно решение в участъка на ул."Сан Стефано", между кръстовищата с ул. "Стефан Стамболов" и ул. "Христо Ботев". Там са обособени четири ленти за придвижване на автомобили и три ленти за автобуси и тролейбуси. По трасето вече преминават автобусни линии с № 1, 2 и 211 и тролейбусна линия № Т2. Централна автобусна спирка е ключова за нововъвеждащата се Бърза автобусна линия на града. Тя е ситуирана на бул. "Сан Стефано", северно от пешеходната улица "Александровска". В близост се намира Бургаският свободен университет и бъдещият Единен център за управление на обществения транспорт.
Още с изграждането си Централната автобусна спирка се превърна в забележителен и разпознаваем елемент от градската среда. Архитектурният и дизайн се вписа много елегантно в околното пространство. Леката метална конструкция, изцяло покрита със слънцезащитно закалено стъкло, подчертава силуета на съоръжението. В него са вложени над 166 тона бетон, близо 6 тона армировъчна стомана, над 37 тона метал и близо 13 тона триплексово стъкло.
При церемонията за откриване на обекта бе уточнено, че благодарение на новото  транспортно решение в рамките на схемата на градския транспорт на Бургас, се осигурява безконфликтно преминаване на автобусите и точно спазване на разписанието.
Централна автобусна спирка е изградена по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013г.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 5595 Последна промяна: 15:23:12, 29 януари 2021