Предварителна инструкция за ползване на електронен билет в автобуса

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 23 Декември 2015
Публикувано от: Стефан Минчев
Предварителна инструкция за ползване на електронен билет в автобуса

* Презареждането на картите ще става на 11 места из целия град, за да няма излишно разкарване и опашки

 

Бургаските пенсионери и ученици ще получават новите електронни карти за автобуса както досега, в Транспортната къща на ул. "Александровска", до Стоматологията. Възрастните хора изглеждат най-притеснени от промените, свързани с новата схема за движение по пътищата, но реално те няма да бъдат затруднени, даже напротив.

От април догодина бургаският пенсионер, ползващ карта с намаление за градския транспорт, ще трябва да прави следните неща:

1. Да отиде задължително в Транспортната къща, където ще получи новата пластика, подобна на дебитната карта, с която си тегли пенсията от банкомата. Тя няма да е от картон и ламинирана, като досегашните, а постоянна. Новата карта ще трябва да се прекара с едно движение през електронно устройство на борда на автобуса, за да се таксува пътуването. През цялата 2016 година помощ при извършването на тази операция ще оказват сегашните кондукторки, които остават на работните си места като "стюардеси". Целта е бургазлии постепенно и без излишни притеснения да свикнат с промените. Предвижда се категориите хора, които пътуват с отстъпка, да продължат да я ползват в същия размер.

2. Дебитът на картата трябва да се подновява периодично. За тази цел не е нужно да се ходи само в Транспортната къща. Освен там, това ще може да става на Автогара Юг, Автогара Запад, Терминал "Меден рудник", както и чрез още 7 вендинг машини - билетомати, разположени на различни места в града. Вече се знае, че такива ще има на двете спирки при подлез МБАЛ, например. Така, ако живеете в "Зорница", ще можете да си презареждате картата близо до вкъщи. За целта ще пъхнете през един процеп монети или банкноти, през друг електронната карта, и ще валидирате - това важи за билетоматите. Ако презареждате на автогарите или в Транспортна къща, ще ви помага съответният служител на гише.

Изброените стъпки важат не само за пенсионери, но и за учениците, както и за всеки, който пътува с електронна карта. Кешово таксуване ще се извършва при шофьорите в автобусите, но то е по-неудобно и се предполага, че ще се ползва предимно от гости на града.

Тези разяснения бяха дадени вчера при поредното обществено обсъждане на новата транспортна схема и промените, които идват с проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", в което участие взеха зам.-кметовете Красимир Стойчев и Руска Бояджиева, експерти от Общината и ръководството на "Бургасбус". Много от предложенията на гражданите се взимат под внимание и концепцията се променя в движение така, че да е най-удобна за бургазлии. Новата транспортна схема ще стане факт едва след съгласуване с Пътна полиция и одобрение на местния парламент. Тя ще заработи най-рано през април догодина.  

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4850 Последна промяна: 15:23:13, 29 януари 2021