На площад “Тройката” не тече ремонт, а монтаж на уникални соларни дървета

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 12 Януари 2016
Публикувано от: Стефан Минчев
На площад “Тройката” не тече ремонт, а монтаж на уникални соларни дървета

На площад "Тройката" не тече ремонт, каквато непроверена информация се появи вчера в интернет. Там Община Бургас започна реализацията на поредния си иновативен проект. Той се нарича "Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия", за по-кратко - соларни дървета.

Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната флуидна форма на инсталацията. Най-много тя наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Освен атрактивния дизайн, инсталацията съчетава в себе си възможността за излагане на информационни материали и брошури, наред с опциите за зареждане на мобилни устройства и електрически инвалидни колички.

Соларните дървета предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. През деня те преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаичните панели и я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част не се губи, а се съхранява в акумулаторен блок. Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства /телефони, лаптопи и др./, посредством USB.

Първата инсталация се разполага в момента на площад "Тройката", в района на Съдебната палата. Община Бургас ще монтира още една в близост до Бургаски свободен университет.

Соларните дървета се изграждат по проект "ФИЕСТА - Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата", финансиран от програма "Интелигентна енергия - Европа":

 

http://www.fiesta-audit.eu/bg/  

 

Местата им са избрани така, че максимален брой жители и гости на града да се възползват от тях.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 8055 Последна промяна: 15:23:13, 29 януари 2021