Българово обявява IX-ти национален конкурс за детско творчество „КУКЕРИ”

Четвъртък, 21 Януари 2016
Публикувано от: Радостин Рачев
Българово обявява IX-ти национален конкурс за детско творчество „КУКЕРИ”

Народно читалище "Съгласие 1905" и кметство Българово обявяват деветия  национален конкурс за детско творчество "КУКЕРИ".

Целта на конкурса е да запознае децата с традиционните български обичаи и маскарадни игри, да провокира и поощри интереса им към богатия български фолклор, да  даде възможност за изява на детската фантазия, чрез интерпретация на народното творчество, за да  приобщи подрастващите към богатството и мъдростта на народните традиции.

В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 17 години от цялата страна. Всеки участник  може да изпрати две творби  в следните категории:

- Изобразително и приложно изкуство - рисунка, колаж, маска, стъклопис,керамика, текстил и други /без ограничения в изразните средства/;

- Фотография - снимки на възстановки на обичая на Сирни заговезни, или снимки запечатали мигове на прошка, помирение и извинение;

- Литература -  стихотворения, есета, спомени, интервюта, приказки и други /до две страници/.

Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и награда за най-добра школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от конкурса.

Таксата за участие е 5.00 лв. за участник и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участника. Изпратените творби остават в полза на читалището.

Творбите могат да бъдат изпращани до 10.03.2016 година на адрес: град Българово, община Бургас, улица "Първи май" № 1, НЧ "Съгласие 1905".

Фотографиите и литературните творби можете да изпратите в електронен вариант на e-mail: [email protected]

Заключителният етап на конкурса ще се проведе на 13.03.2016 г.

Всички участници, поканени на празник в деня на Сирни заговезни в Българово ще видят истински кукери, ще научат повече за обичая "прошка", ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци  и ще получат своите награди.

Повече информация за конкурса:  Стела Папанчева - 0896730867; Галина Дараданова - 0889049120

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 7791 Последна промяна: 15:23:13, 29 януари 2021