Бургаските бездомни кучета станаха изчезващ вид

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 25 Февруари 2016
Публикувано от: Стефан Минчев
Бургаските бездомни кучета станаха изчезващ вид

Статистиката за миналата година показва, че популацията на бездомните кучета в Бургас е сведена до възможния минимум. Общо уловени и кастрирани през периода са само 269 животни. Радостен е фактът, че повече от половината са осиновени от състрадателни хора - 165. Наред с усилията на Общината, тази съпричастност на бургазлии е другата причина за регистрирания сериозен напредък. Освен това, изпратените от граждани сигнали много помагат за локализирането и залавянето на бездомните кучета.

За поредна година се отчита масовото присъствие на котки из целия град. Основна причина е именно отсъствието на кучетата, които са им конкуренти за изхвърлените в казаните хранителни отпадъци. С този проблем Общината се бори по два начина. Единият е задължителното ловене и кастриране - по статистика миналата година през тази процедура са минали  1769 котки. Другият начин е въвеждането в употреба на съдове за отпадъци, до които кучета, котки и гларуси нямат достъп. На много места в града вече има такива, които хората отварят с механичен педал, а вече са факт и първите подземни контейнери в Бургас, монтирани на ул. "Сливница" и ул. "Александър Батенберг".

Община Бургас поддържа и непрекъснато актуализира интернет страница на Приюта за безстопанствени животни. Чрез нея се търсят осиновители, дава се информация за провеждани кампании и полезни съвети за домашните любимци.

Адресът й е: http://opbk.burgas.bg/

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3320 Последна промяна: 15:23:14, 29 януари 2021