Днес стартира голямото пролетно почистване

Понеделник, 21 Март 2016
Публикувано от: Стефан Минчев
Днес стартира голямото пролетно почистване

Едновременно с настъпващата пролет и наближаващия тачен християнски празник Великден, Община Бургас стартира на 21 март ежегодното голямо пролетно почистване.

По разпореждане на кмета Димитър Николов е разработена подробна програма с конкретни мерки и действия. Тя включва мероприятия както за територията на града, така и за всички съставни селища. Програмата е  изготвена след предварителна пълна инвентаризация и заснемане на проблемните точки (нерегламентирани замърсявания). Всички те са включени в мероприятията по почистване.

Кметът Николов призовава всички бургазлии, учебните и здравни заведения, административните служби, търговските обекти, производствените предприятия, по своя инициатива да отделят една мъничка част от времето си, за да почистят в и около домовете и работните си места. Според него солидарните действия на жителите отличават проспериращия от мърлявия град.

Програмата предвижда ръчно и машинно почистване на територии за обществено ползване, почистване на регули, дъждоприемни шахти, крайпътни терени, плажни ивици, измиване на улици, събиране и изнасяне на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци. Изготвен е конкретен график по дни за съответните жилищни комплекси, квартали и населени места.

 

За реализацията на предвидените действия е ангажиран изцяло Консорциум "Титан Бургас", който осигурява следната техника и работници:

 

* За гр. Бургас:

- 4 бр. челни товарачи;

- 8 бр.самосвали x 8m3;

- 9 бр. поливомиячки, разпределени в две смени на работа: нощна - 9 бр., дневна - 6 бр.

 

* За съставни селища и квартали:

- 1 бр. багер - фадрома;

- 2 бр. самосвали х 12m3.

 

* Работници:

- Три екипа х 6 работници за ръчни уборки - общо  18 човека.

 

В рамките на Пролетно почистване'2016 ще се извърши подмяна на 200 бр. амортизирани кофи  от 110 л. с пластмасови от  140 л., а също и 300 бр. контейнери от 1,1 м3, разположени на територията на града. 

 

Жителите на Бургас могат да почистят  пространствата около своите домове, градинките, таваните и мазетата си. Старите мебели  и други едрогабаритни отпадъци, както и строителните отпадъци от ремонти в домакинствата могат да бъдат предадени на Консорциум "Титан Бургас" абсолютно безплатно, само срещу едно обаждане на тел. 056/852 337. Изхвърлянето на  строителни  и едрогабаритни отпадъци в  контейнерите  или поставянето им до тях  представлява грубо нарушение на Наредбата за управление на отпадъците на  територията на община Бургас и ще бъде най-строго санкционирано!

Община Бургас призовава своите жители да се съобразяват с  графика за измиване в съответния район и да не паркират автомобилите си в зоната на мероприятието в определените часове.

За всички, които ще се включат  в Пролетно почистване'2016, Община Бургас осигурява чували и своевременно извозване на събраните отпадъци.

Чували можете да получите в дирекция "Околна среда" - ул. "Шейново" 24, бивш Профсъюзен дом, ет. 2, ст. 201, от сградата на съответната административна дирекция по местоживеене или кметство. Раздаването на чували и ръкавици ще започне от 23.03.2016 г. 

За допълнителна информация: тел. 056/843 891 и 056/827 784 - дирекция "Околна среда".

 

 

 

* Графиците за почистване и миене можете да прочетете в двата прикачени файла.

 

 

Файлове:

График миене

График почистване

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 5139 Последна промяна: 15:23:14, 29 януари 2021