Успешно стартира Лятната IT Академия, организирана от Общината

Размер на шрифта: A A A Назад
понеделник, 18 юли 2016
Публикувано от: Стефан Минчев
Успешно стартира Лятната IT Академия, организирана от Общината

Днес стартираха занятията за младежи, записани в Лятната IT Академия, организирана от Община Бургас по инициатива на кмета Димитър Николов. Интересът е голям. Сформирани са шест групи, запълнени с ученици на възраст 13 - 18 години и студенти.

Учениците ще овладяват основи на програмирането С ++, Уеб / графичен дизайн и Уебпрограмиране, а студентите - Въведение в Java и разработване на Web приложения. Преподавателите са доказани специалисти от ПМГ "Акад. Н. Обрешков", БСУ и Университет "Проф. Д-р Асен Златаров".

В края на курса - 12 август - всички участници ще получат сертификати за придобитите умения. Те се 50 ученици и близо 30 студенти.

Община Бургас благодари за съдействието на ректорите на двата университета, както и на директора на Търговска гимназия, които предоставиха добре оборудвани компютърни зали за занятията. Обучението е абсолютно безплатно за участниците в него. Община Бургас поема организационните разходи и преподавателските хонорари за Лятната IT Академия. Работи се с три възрастови групи:

 

* 7-8 клас и по-малки - Обучението е насочено в две направления:

1) Основи на програмирането С++, с цел изграждане на начални познания по програмиране и развитие на логическо мислене;

2) Уеб и графичен дизайн - с ориентация по-скоро към занимателната част на информационните и комуникационните технологии, провокация към творческо мислене;

 

 * 9- 11 клас - курс, ориентиран към проектиране и изграждане на динамични бази от данни. Курсистите ще се учат да изработват уеб базирани приложения;

 

 * Студенти - курсът е базиран на един от най-приложимите езици за програмиране - Java. Ориентиран е към усвояване на основни знания, необходими за изграждане на интернет и мобилни приложения.

 

Община Бургас инвестира съвсем целенасочено в развитието на свои млади IT специалисти. От септември тази година тя разкрива стипендиантска програма, с която ще подпомага обучението на 60 студенти с такава специалност в двата местни университета. Едновременно с това, за да не напускат града вече квалифицираните кадри, се работи активно за привличането на големи компании в областта на IT сектора тук.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 8411 Последна промяна: 15:23:16, 29 януари 2021