От днес можете да зареждате със средства новите електронни карти и да ги ползвате в автобуса

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 7 Септември 2016
Публикувано от: Стефан Минчев
От днес можете да зареждате със средства новите електронни карти и да ги ползвате в автобуса

* Дори по спирките асистенти ще помагат на бургазлии да свикнат със системата

 

От 7 септември /сряда/ бургазлии могат да зареждат със средства новите електронни карти и да ги ползват като разплащателно средство в градския транспорт. Вече е възможно на каса да заредите съответния абонамент за пътуване, ако използвате намаление, или пари в електронното портмоне на картата, с които ще се извършва таксуването в автобуса.

Бургазлии могат да получат електронна карта в Транспортна къща на улица "Александровска"106, но зареждането става не само там, а и на Автогара Юг, Терминал "Меден рудник" и Автогара Запад.

В първите дни след въвеждането на електронната система за таксуване, Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД  ще осигурят специални асистенти, които ще информират гражданите и ще им помагат да се адаптират към новостите. Те ще бъдат разположени на най-използваните спирки в града. Асистентите ще бъдат облечени със специални жилетки, за да ги разпознаете лесно.

 

Друго важно нововъведение е, че пътниците трябва да се качват в транспортното средство единствено от първата врата. Втората врата ще се използва от пътници с ограничена мобилност и граждани с детски колички.

 

С новата система се въвежда и времево пътуване. То дава възможност за едно пътуване с неограничен брой прекачвания в рамките на 45 минути. Ако например използвате един автобус, слезете от него, качите се във втори и се чекирате в него на 44-та минута  след първото таксуване, то можете да завършите пътуването си до желаната спирка по тази линия без да ви се отнема втори лев от картата.

 

Гражданите ще трябва да се самотаксуват, когато влязат в автобуса. Това означава, че при влизане в транспортното средство те трябва да допрат картата си до валидатора (сините устройства, които са монтирани във всички нови автобуси). Ако върху екрана на валидатора се появи изображение на зелена карта - таксуването е успешно. Ако се появи червена карта и характерен звуков сигнал - има проблем и е желателно да се обърнете за съдействие към инспектора в автобуса.

Докато всичко тръгне гладко и бургазлии свикнат с новата система, още известно време се запазва възможността да си купите хартиено билетче от 1 лв. на борда на автобуса.

 

 

 

Прессъобщение:

Георги Генчев

"Бургасбус" ЕООД

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 5319 Последна промяна: 15:33:41, 29 януари 2021