Отговори на най-често задаваните въпроси за електронното таксуване

Размер на шрифта: A A A Назад
Събота, 10 Септември 2016
Публикувано от: Стефан Минчев
Отговори на най-често задаваните въпроси за електронното таксуване

Как ще се таксува пътуване при новата електронна билетна система?

С пластмасова електронна карта и с хартиени билети, а на по-късен етап и с еднократна хартиена електронна карта, която след одобрение от НАП,  ще могат да издават автоматите за издаване и зареждане на карти.

 

Къде ще се издават електронни карти?

На касите в Транспортна къща. Картите са персонифицирани - със снимка и имена или неперсонифицирани - без снимка.  Също в Транспортна къща се правят и снимките за картите.

 

Колко пари ще струва електронната  карта?

Първата електронна карта е безплатна. След първоначалното зареждане на гражданите с карти, цената на първата издадена карта ще бъде 2 лв.

 

Какво може да се зареди в една електронна пластмасова карта?

Aбонаментни продукти с общински и национални намаления, електронни билети и пари в електронно портмоне.

 

Какво е "електронно портмоне" и как се пътува с него?

Електронното портмоне дава възможност на всеки пътник да "зареди" в картата пари, които може да ползва без ограничения във  времето. Например, един пътник, който не ползва намаления, може да пътува само с парите си в "електронното портмоне". С всяко пътуване сумата в електронното портмоне намалява с 1 лев - цената на едно пътуване.

 

Ще има ли специални карти за пенсионери?

Всеки пенсионер ще има електронна карта със снимка и име. Картата е "червена" на цвят. В зависимост от своите права и в съответстие с възрастта, пенсионерът ще може, на специална цена с общинско намаление, да закупи към електронната си карта абонамент от 50 пътувания. Тези пътувания са за един месец. Ако  тези 50 пътувания свършат преди края на месеца, всеки пенсионер ще може да си зареди в картата електронни билети на намалена цена  от 80 ст. за един билет.

 

А с какви карти ще пътуват учениците и студентите?

Със "зелени" електронни карти, които дават право на 90 пътувания с общинско намаление. Тези пътувания имат срок от един месец. При изчерпване на тези 90 пътувания, ще могат да добавят към картата си електронни билети на намалена цена от 70 ст. за билет

 

Има ли електронна карта за хора с увреждания  и техните придружители?

Да, има , "лилава" на цвят карта. Групите правоимащи граждани за общинско намаление се запазват. Запазва се и досегашната организация на пътуване на придружителите с талони.

 

Каква е разликата между картите със снимки и тези без?

Постоянните електронни карти за пътници с преференции и намаления са персонални - т.е със снимка, име и фамилия. За пътуващи по редовна тарифа не е задължителна снимка. За тези пътници е предвиден и специален пакет от 50 билета - наречен "ВИП 50" , който ще е на цена 45 лева. При този продукт има 10% отъпка от цената на всяко едно пътуване

 

Какъв е срокът, в който трябва да използвам  заредените суми? 

При абонаментните продукти с намаления, съгласно решение на Общинския съвет, срокът е 1 месец, както при досегашните хартиени карти. При електронните билети и електронното портмоне няма такова ограничение.

 

 

* Това са само част от отговорите на най-често задаваните въпроси. Останалите можете да прочетете в сайта на "Бургасбус" ЕООД, който се зарежда редовно с полезна информация:

http://burgasbus.info/burgasbus/?p=5332

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 11190 Последна промяна: 15:23:16, 29 януари 2021