Ученици от Математическата и Френската гимназия посетиха Центъра за видеонаблюдение и управление на трафика

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 21 Септември 2016
Публикувано от: Димитър Шишманов
Ученици от Математическата и Френската гимназия посетиха Центъра за видеонаблюдение и управление на трафика

40 възпитаници на Гимназията за романски езици "Георги С. Раковски" и Природоматематическа гимназия  "Академик Никола Обрешков" посетиха Центъра за видеонаблюдение и управление на трафика на града. Те имаха възможността да се запознаят с иновативните системи за управление на транспорта на територията на община Бургас. Директорът на ОП "Транспорт" Андрей Рунчев и Калин Тодоров - системен инженер, обясниха на подрастващите какви са основните функции на центъра, разположението на системите и показаха  ключовите места, на които са разположени камерите за видеонаблюдение - спирки, терминали, кръстовища и обществени обекти,  където в реално време 24 часа в денонощието се следи пътната обстановка.
Интерес сред учениците предизвика колцентърът, където чрез подадени сигнали се следи случващото се по обектите, стопанисвани от ОП "Транспорт" - паркинги и велостоянки.  Децата видяха записи на пътни произшествия и прояви на вандализъм. Кадрите имат за цел да подпомогнат работата на сектор  "Пътна полиция"  при залавянето на нарушители, като предаваната информацията е строго конфиденциална и не би могла да бъде използвана неправомерно. Учениците останаха впечатлени от качеството на излъчената картина при 360-градусовите камери и от способността им детайлно да бъдат отразени наблюдаваните обекти. Директорът на ОП "Транспорт"  Андрей Рунчев допълни, че предстои надграждане на системата за видеонаблюдение и разширяване на нейния обхват, като за целта ще бъдат монтирани камери по важни пътни артерии, училища и детски градини. Видеонаблюдение ще се осъществява и във всички автобуси на градския транспорт с цел превенция и осигуряване на сигурност при аварийни ситуации.
Събитието се провежда като част от кампанията "Седмицата на градската мобилност  - 2016", организирана от Община Бургас.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3880 Последна промяна: 15:23:17, 29 януари 2021