Модернизират градския транспорт с още 7 чисто нови автобуса

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 5 Октомври 2016
Публикувано от: Стефан Минчев
Модернизират градския транспорт с още 7 чисто нови автобуса

"Бургасбус" разширява допълнително автопарка си със 7 нископодови автобуса. Те ще тръгнат по улиците на града през декември. Това ще позволи обслужването на кварталите "Рудник" и "Черно море" след присъединяването им към Бургас, както и ще осигури модерен транспорт към кварталите "Банево" и "Ветрен".

Производител на новите превозни средства е полската компания "Solaris". Автобусите имат 40 седящи места, а максималният брой пътници, който събират, е 130 души. Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видеонаблюдение, GPS система и климатик. Новите автобуси са с дизелови двигатели,  носители на екологичния стандарт EURO 6, като емисията на изгорели газове е сведена до минимум.

Средствата за реализация на проекта идват от различни източници - Регионалния фонд за градско развитие, от самото дружество "Бургасбус". Съфинансирането, което е задължително условие по програма JESSICA, е осигурено от компания Райфайзен Лизинг България ЕАД.     

"Гордеем се с това, че благодарение на парньорството ни с екипа на "Бургасбус" и Община Бургас, Фондът реализира  добър проект в сферата на публичния градски транспорт, който ще осигури подобрено качество на транспортната услуга на жителите на Бургас", заяви Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско  развитие.

Допълнителната инвестиция в разширяването на автопарка е обвързана с необходимостта от гарантиране на по-добро качество на транспортната услуга и комфорт на пътуване, както и със стратегията на Община Бургас за цялостна модернизация на обществения транспорт. Реализираният проект ще доведе до по-добра и по-ефективна интеграция на новите градски територии към стандарта на живот в градска среда и ще спомогне за намаляването на автомобилния трафик  и увеличаване броя на потребителите на обществения транспорт.

Очакванията на дружеството и Общината са, че с новозакупените автобуси броят на превозените пътници от обслужващите квартали ще се удвои.

 

* JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града след София - Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на "Бургасбус" е четвъртият JESSICA проект на Фонда в гр. Бургас.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 7104 Последна промяна: 15:23:17, 29 януари 2021