Представиха в Бургас ползите от устойчиво използване на екосистемните услуги

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 5 Октомври 2016
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Представиха в Бургас ползите от устойчиво използване на екосистемните услуги

Конкретни мерки и действия за подобряване на печалбите от опазването и устойчивото използване на екосистемните услуги по Черноморието  обсъдиха експерти, представители на черноморските общини и представители на национални институции.

В срещата взеха участие бургаският зам.-кмет по Европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, д-р Пламен Пеев - старши правен експерт по проект SPECIES, както и Румен Драганов - представител на Института за оценки и анализи в туризма.

Дискусията се проведе в рамките на Заключителна консултативна конференция на заинтересованите страни по проект за секторни политики, укрепващи ангажираността за подобрение на екосистемните услуги в България.

Едната от задачите на  конференцията беше изработването на  Стратегия

за устойчиво използване на черноморските крайбрежни екосистеми.

Дейностите се извършват в рамките на проект "Секторни политики укрепващи ангажираността за подобрение на екосистемните услуги в България" (SPECIES), който се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се изпълнява в рамките на Програмна област: Биоразнообразие и екосистеми, приоритет 03.03 за подобрена интеграция на съображения, свързани с биологичното

разнообразие, в секторните политики и законодателство. Оператор на програмата за България е Министерството на околната среда и водите.

"Опазването и устойчивото използване на черноморските крайбрежни

екосистеми разкрива широки възможности пред местните общности и бизнеса в Бургас", подчерта Руска Бояджиева, зам.-кмет на общината. Други черноморски общини, които демонстрират интерес към екосистемните услуги, са Шабла, Поморие и Бяла, а интерес към разработените от проекта мерки вече проявяват и в Добрич.

"Стремежът ни е и други държавни и общински органи, бизнесът и

неправителственият сектор да застанат зад стратегията и да се получи държавен "патронаж" на пилотното й прилагане", заяви д-р Пламен Пеев, главен правен експерт, координатор на проектния екип, разработил стратегията.

Няма конфликт между опазването на природата и осъзнаването на нейната

стойност от една страна и печелившото развитие на бизнеса от друга, смята председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Напротив - туризмът може да печели много повече чрез от устойчивото използване на природата и екосистемите извън ограничения двумесечен активен туристически сезон", допълни  Драганов, който също участва в изработването на стратегия    

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2946 Последна промяна: 15:23:17, 29 януари 2021