Министър Петкова “запали” нов биокотел, който ще топли 3000 ученици

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 8 Ноември 2016
Публикувано от: Стефан Минчев
Министър Петкова “запали” нов биокотел, който ще топли 3000 ученици

* Одобриха още един енергиен проект на Община Бургас - за училището в кв. "Ветрен"

 

Министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова символично "запали" новия котел в Районната отоплителна централа на "Меден рудник". Това е първото съоръжение с такава голяма мощност за изгаряне на биомаса в бургаски регион. Котелът е част от обновената и модернизирана Централа, която ще произвежда по-чиста и евтина енергия за две училища и една детска градина в комплекса: ОУ "Елин Пелин", СОУ "Константин Петканов" и ЦДГ "Морска звезда". В тях се обучават 3000 деца.

"Това е изключително полезна инвестиция, която ше повиши комфорта в учебните заведения и ще им намали сметките. Одобрихме още един подобен проект на Община Бургас. Сигурна съм, че ще бъде реализиран със същото високо качество", каза министър Петкова.

Въпросният нов проект е за изграждане на модерна отоплителна инсталация в ОУ "Христо Ботев" - квартал "Ветрен". Стойността му е 163 000 лева. Зам.-кметът Йорданка Ананиева заяви, че Община Бургас има готовност да стартира неговото изпълнение до края на тази година. Тя благодари на фирмата, която изпълни предсрочно проекта за модернизация на Районната отоплителна централа, за да е топло на учениците в наближаващите студени дни.

На днешното събитие в "Меден рудник" присъстваха още бургазлията и зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, зам.-кметът Руска Бояджиева, народните представители Димитър Бойчев и Диана Йорданова, общински съветници.

Те се запознаха отблизо с монтирания нов и напълно автоматизиран водогреен котел. Той произвежда енергия чрез контролирано изгаряне на биомаса от дървесни пелети и трески, разполага с максимална мощност от 1650 kW, вграден бункер за гориво с обем 1400 л. и противопожарна система. Новият котел замени стария, който беше неефикасен, силно корозирал, с многобройни течове и аварии.

Гостите разгледаха още новия комин и силоза /обем 30 куб.м./ за складиране на дървените пелети, новите инсталации на помпеното помещение и тръбите, използвани за новата подземна разпределителна топлопроводна мрежа от Централата до двете училища и детската градина, които тя захранва. По трасето до учебните заведния са прокарани нови тръбопроводи от фабрично преизолирани тръби, състоящи се от стоманени тръби, изолирани с полиуретанова пяна и и обвивка от полиетиленова тръба.

Подробна информация за събитията и напредъка по проекта е достъпна на интернет страницата му - www.energygrants-burgas.eu.

Доставката + монтажът на котела и инсталацията от подземни топлопроводи са част от изпълнението на проекта "Повишаване на енергийната ефективност на централно топлоснабдяване на три общински сгради за образование в гр. Бургас, ж.к. Меден рудник" BG04-02-03-022-007/18.08.2015 г.

Финансирането е осигурено от Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори на Община Бургас са "Технически Университет - София - Технологии" ЕООД и фирма "NORSK ENERGI" - Норвегия. Изпълнител е бургаската фирма "Термал Инженеринг" ООД.

 

* На последните четири снимки се вижда как изглеждаше РОЦ "Меден рудник" преди обновяването.

 

 

 

 

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Бургас и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, страните - донори и Програмния Оператор на BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия".

 

 

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3830 Последна промяна: 15:23:17, 29 януари 2021