Кметът изиска становище от РИОСВ по жалбите на бургазлии срещу „Кроношпан"

Размер на шрифта: A A A Назад
вторник, 11 април 2017
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Кметът изиска становище от РИОСВ по жалбите на бургазлии срещу „Кроношпан"

Кметът на Община Бургас Димитър Николов изиска от РИОСВ Бургас спешна информация за това, какви проверки  са правени през последните седмици на "Кроношпан България" и какви са констатациите от тях.

 

Повод за писмото на бургаският кмет до компетентната институция за опазване на околната среда са зачестилите жалби на граждани от комплексите  "Славейков" и "Изгрев",  включително и от работещи в самото предприятие и района около него. Оплакванията са за неприятни миризми и силно запрашаване. Искането на Николов още е, експертите от РИОСВ дадат становище за съществуващите съвременни технологии за улавяне на фините прахови частици и какви инвестиции ще направи предприятието в такива съоръжения. 

 

"За Бургас е важно привличането на инвестиции и разкриването на работни места, но това не трябва да става за сметка на  обществения интерес на бургазлии.  "Настоявам за бързи, ефикасни и резултатни действия за прекратяване на наднорменото запрашаване, както и за информация, какво конкретно е предприето от страна на "Кроношпан България" за решаване на проблема", се казва още в позицията на Николов до РИОСВ Бургас.

 

В отговор на искането на бургаският кмет, от екоинспекцията  изпратиха следното становище:

 

"В периода март-април РИОСВ Бургас извърши извънредни контролни проверки свързани със запрашаване и изпускане на задушливи газове от дейността на дружеството. Проверките са извършени в присъствието на подателите на сигналите. На място е констатирано, че производствената площадка е запрашена с дървесен прах и стърготини, не е оросена и при вятър има завихряния с пренос на материал.

За установените нарушения на дружеството са съставени Актове за установяване на административно нарушение. Предстои налагане на имуществена санкции за неизпълнение на условие от Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г., с условията на което е разрешена работата на инсталация за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ориентирани дървесни частици (ОSB). За това нарушение Законът за околната среда предвижда глоба от 10 000 до 500 000 лева.

В присъствие на представители на  община Бургас и  РЗИ - Бургас бе проведена среща с управителите на дружеството за предприемане на неотложни мерки за привеждане дейността в съответствие с условията в комплексното разрешително, ограничаване на неорганизираните емисии и на разпространението на миризми.

 

При неизпълнение на всички мерки, изискани от контролните органи операторът "Кроношпан България" ЕООД, площадка Бургас ще трябва да спре експлоатацията  на инсталацията докато не бъде въведена в съответствие с условията на Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г."

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 9422 Последна промяна: 15:23:19, 29 януари 2021