За първи път в България идва цялата колекция „Машините на Леонардо”

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 27 Февруари 2009
Публикувано от: Стефан Минчев
За първи път в България идва цялата колекция „Машините на Леонардо”

За първи път у нас ще гостува цялата колекция от 27 макета, принадлежащи на Музей "Леонардо да Винчи" в родния град на твореца в Италия. Експозицията пристига в Бургас по покана на Община Бургас, с любезното съдействие на Алесандро Бузони - почетен консул на България в гр. Винчи /област Тоскана/.

Точните възстановки на Леонардовите машини ще бъдат транспортирани със специално оборудван камион, дълъг 18.50 и висок 4 метра. Според уговорения график те ще бъдат в Бургас на 3 март около 9.30 часа. Разтоварването и монтирането им ще започне веднага при засилени мерки за сигурност. Най-големият макет е с размери 1 м. височина, 135 см. ширина и 3 м. дължина.

Машините са правени по оригиналните скици на ренесансовия гений Леонардо. Колекцията съдържа прототип на асансьор, водно колело, машина за летене, многоцевна картечница, подвижен мост, печатарска преса, струг за пробиване на отвори и др.

Изложбата с официално название "Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи" ще бъде подредена в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Тя ще бъде открита на 9 март /понеделник/ от 18.00 часа. Цената на билета ще бъде 2 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици и пенсионери. Деца до 7-годишна възраст ще бъдат пускани безплатно. Експозицията ще гостува в Бургас до 10 май.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 8526 Последна промяна: 15:26:35, 27 февруари 2009