Детска ясла №1 "Бургаско детство"


Публикувано от: Димитринка Костадинова

Ул.”Цар Симеон I” №5
Директор Антоанета Кисьова
Телефон Директор:056/  846 110
е-mail: [email protected]

Детска ясла №1 е организационно обособена структура  за отглеждане и възпитание на деца  до 3- годишна възраст. Първата ясла на град Бургас с дългогодишна история и традиции.. Разположена е в централната градска част на ул.”Цар Симеон I” № 5. Сградата е  с уникална архитектурна стойност, паметник на културата, строена през 20-те години на миналия век. Първоначално е била частна собственост. Интересен момент от историята на имота е, че през 1934 г в сградата се помещава  първата детска забавачница на италиански език в Бургас. Между първите записани бургаски деца е и  Апостол Карамитев.

През 1959 година сградата  е одържавена и предоставена на министерството на народното здраве (тогава). Масивната двуетажна къща, застроена на 224 кв.м, заедно със застроено и незастроено дворно място от 401 кв.м., е пригодена за нуждите на детско заведение, съгласно действащите нормативни документи. Дълги години сградата е частна държавна собственост. Едва през 2008 година, имота е деактуван в полза на Община Бургас и придобива статут на публична общинска собственост.   Основният  външен ремонт през лятото на 2009 година, връща блясъка на красивата къща. На 04.12.2014 г, в чест на празника на Бургас – Св. Николай Чудотворец”, Детска ясла 1 получава името „Бургаско детство”, от обичаната ни певица Тони Димитрова.

Децата са разпределени в три групи, за тях се грижат медицински сестри, педагог, детегледачки.

Мисията на Детска ясла 1”Бургаско детство” е да подпомага родителите при отглеждането и възпитанието на децата им през ранното детство-от 1 до3 години, чрез качествени грижи и педагогическо взаимодействие.

Целите на детското заведение са създаване на условия за нормално психическо и физическо развитие и възпитание на децата чрез:

  • Организиране и спазване на рационален дневен режим, съобразен с възрастовите особености на децата,
  • Осигуряване на здравословно хранене, отговарящо на физиологичните норми на съответната възрастова група
  • Организиране и провеждане на дейности, свързани с физическото и психическото укрепване на децата, формиране на здравно- хигиенни и културни навици, както и първоначална социализация.
  • Осигуряване на условия, които да ограничат заболявания и при децата и настъпването на злополуки.

Основен приоритет е опазване здравето и живота на децата, безблезнена адаптация, създаване на положителни емоции у децата.

Фейсбук страница: www.facebook.com/Детска-Ясла-1-Бургаско-детство-700637070049029/

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 10626 Последна промяна: 16:47:01, 24 февруари 2021