Кметът Николов откри бизнес форум за малкия бизнес, организиран от в. „24 часа"

Размер на шрифта: A A A Назад
вторник, 17 април 2018
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Кметът Николов откри бизнес форум за малкия бизнес, организиран от в. „24 часа"

"През последните години големите компании, внедрявайки различни технологии, се стремят максимално да намалят бройките, заети в техните фирми, затова малките и средни фирми са гръбнак на икономиката ни. В община Бургас са регистрирани 37 000 фирми, над 95 % от тях са малки и средни предприятия. Само в зоната на Приморски парк работят около 65 малки фирми". Това заяви кметът Димитър Николов на бизнес форум, посветен на малкия бизнес в България, иницииран от вестник "24 часа" и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Партньори на инициативата бяха Министерството на икономиката, Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ), Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) и Пощенска банка.

Кметът Николов подчерта, че през последните години се наблюдава миграция на малки фирми от съседни области към Бургас, развиват се индустриалните зони, в които работят и много малки фирми, ангажирани с логистиката на големи компании. 

"Вече сме на финала на първата фаза на Логистичен парк - Бургас, активно работим по включването на втора фаза в Южна промишлена зона. С министъра на икономиката сме се договорили за осигуряване на средства по първия етап за разработване на територията на бившето летище в Равнец", каза кметът и допълни, че в Бургас много хора работят със сърце и душа за развитието на своя дребен бизнес. 

Над 67 млн. лв. ще бъдат отпуснати тази година по ОП "Иновации и конкурентноспособност" 2014-2020 г. за стартиращ бизнес, като жените и младежите до 29 г., както и хората от 50 г. до 64 г. ще са с предимство. Това съобщи по време на форума в Бургас Любомир Ганчев от Министерството на икономиката.

Представители на местния бизнес имаха възможност първи да се запознаят с условията за финансиране на проекти и с възможностите за увеличаване на продажбите чрез инструментите на ИАНМСП в България и чужбина, както и с опциите  за застраховане срещу различни рискове. 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 6468 Последна промяна: 15:23:22, 29 януари 2021