Музейната лекция на 13 октомври в Бургас „Димитровден - забравени традиции"

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 10 октомври 2018
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Музейната лекция на 13 октомври в Бургас „Димитровден - забравени традиции"

Образователната програма на РИМ-Бургас "Опознай Бургас и Бургаския край" продължава с новия си график и място, тази събота, 13 октомври с лекция за един от най-големите есенни празници - Димитровден.  Лектор ще бъде главният уредник на Етнографската експозиция Пламена Кирова.

С началото на Димитровския месец - започват зимните народни празници. От тях най-таченият е Димитровден (26.10.) или Митровден, както му казват в Странджа. На този ден стопаните наемали общи работници, които да им работят до Гергьовден. Това е и периода, когато стопаните са можели да обърнат внимание на къщата си. Да помогнат на роднина да оправи неговата. Оттук, в съзнанието на хората Димитровден е останал като празник на строителите. Музейната лекция "Димитровден - забравени традиции" предлага поглед върху това, какви обреди и обичаи са битували в Странджа при строителството на къщата.

Публичните лекции са всяка събота, от 11.30 часа, в обновения Природонаучен музей в Бургас (ул. К. Фотинов 30). Входната такса за лекциите е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери - 1 лв. 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4343 Последна промяна: 15:23:24, 29 януари 2021