Над 17 хил. ще могат да се възползват от нова социална услуга

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 7 Декември 2018
Публикувано от: Сивелина Илиева
Над 17 хил. ще могат да се възползват от нова социална услуга

Над 17 000 потребители от страната ще могат да се възползват новата социална услуга - патронажна грижа, която общините ще предоставят на възрастни хора и лица с увреждания. Общият бюджет на процедурата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 2" е в размер на 47 млн. лева, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриването на информационния ден в Бургас. На събитието присъства и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

"Проекти по схемата ще се приемат до края на февруари и се надяваме, че още през пролетта ще започне реализацията на първите одобрени", каза зам.-министър Зорница Русинова. Средствата са разпределени по общини. Всяка община може да кандидатства с проект, в който целевата група да не бъде по-малко от 50 души. Тези общини, които не могат да подадат проекти самостоятелно, могат да го направят заедно със съседни общини", разясни в рамките на информационния ден зам.-министърът.

Услугата е в отговор на нуждата на много общини да подпомогнат възрастното население. Чрез осигуреното финансиране ще бъдат обгрижени възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания над 65 години, които имат нужда от здравни грижи в домашна среда, от лекар или медицинска сестра. Относно кандидатстването, зам.-министърът уточни, че за общините то е изключително опростено и дава възможност за партньорства между съседни администрации. Идеята е интегрираните услуги да се предоставят не по-малко от 12 месеца, а всяко лице да може да получава здравно-социални услуги до 2 часа на ден.

Събитието в Бургас премина при изключително голям интерес, а залата се оказа тясна за всички, които желаеха да се включат в дискусията по процедурата.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1231 Последна промяна: 15:26:07, 31 януари 2019